Υπόθεση Κασόγκι: Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τις κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία θέλουν Μέρκελ-Μακρόν

Υπόθεση Κασόγκι: Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τις κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία θέλουν Μέρκελ-Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισαν τις κυρώσεις, ακόμα και το εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας τη δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. 

 «Η ΕΕ θα λάβει κοινή απόφαση για τον τρόπο τιμωρίας της Σαουδικής Αραβίας για την ειδεχθή δολοφονία του δημοσιογράφου» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη  μετά την τετραμερή (Ρωσία -Τουρκία- Γαλλία –Γερμανία) Σύνοδο Κορυφής για το Συριακό.

Η απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απαγόρευσης πωλήσεων όπλων, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δολοφονία διευκρίνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επέμεινε ότι κυρώσεις εναντίον του Ριάντ πρέπει να ληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη δολοφονία του Κασόγκι.


«Είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί πλήρως η δολοφονία του δημοσιογράφου και να βρεθούν οι δράστες» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι πιθανές κυρώσεις, πρόσθεσε, πρέπει να αντιστοιχούν στην έρευνα και να είναι ανάλογες.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της Συνόδου Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης Κασόγκι, ακόμα κι αν το Ριάντ προσπάθησε να το σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο.

«Το έγκλημα διαπράχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εάν η [Σαουδική Αραβία] δεν συνεχίσει αυτή τη διαδικασία, η τουρκική δικαιοσύνη είναι έτοιμη να την ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM