Το φιλορωσικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές στη Λετονία

Το φιλορωσικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές στη Λετονία Facebook Twitter
0

Το φιλορωσικό κόμμα Αρμονία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Λετονία, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατάφερε να κερδίσει υπερτερώντας των λαϊκιστών, ορισμένοι από τους οποίους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μαζί του κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδικότερα, το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων. Έπονται οι λαϊκιστές του KPV LV (14,06%) -οι οποίοι δηλώνουν ότι μπορούν να συνεργασθούν με όλους τους σχηματισμούς χωρίς «κόκκινες γραμμές»- και αυτοί του Νέου Συντηρητικού Κόμματος (13,6%).

Τους ακολουθεί μια νέα φιλελεύθερη συμμαχία, το Κόμμα για την Ανάπτυξη της Λετονίας, με 12%, η δεξιά Εθνική Συμμαχία με 11%, η κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάρις Κουτσίνσκις με 10% και η κεντροδεξιά Νέα Ενότητα με 6,7%.

Σύμφωνα με τις προβολές τις δημόσιας τηλεόρασης όσον αφορά τις έδρες, η Αρμονία αναμένεται να λάβει 24 και το KPV LV, που θεωρείται εν δυνάμει εταίρος της, 15 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι με συνολικά 39 έδρες τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν στην 100μελή βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 50 εδρών.

Το κόμμα Αρμονία, το οποίο είναι δημοφιλές στους κόλπους της μεγάλης ρωσόφωνης μειονότητας και αυτές είναι οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές που κερδίζει, δεν είχε μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν είχε δεχθεί να συμμαχήσει μ' αυτόν τον σχηματισμό που στο παρελθόν είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν -συμφωνία από την οποία αποχώρησε διακριτικά πέρυσι.

Ο επικεφαλής της Αρμονίας, ο δήμαρχος της Ρίγα Νιλς Ουσάκοφς, είχε από χθες το βράδυ εκφράσει τη φιλοδοξία να καταφέρει αυτή τη φορά να βάλει το κόμμα του στην κυβέρνηση.

«Κανένας συνασπισμός που να μπορεί να μοιάζει σταθερός και ικανός (να κυβερνήσει) δεν είναι δυνατός χωρίς την Αρμονία», δήλωσε ο Ουσάκοφς στο πρακτορείο LETA σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχετε έναν συνασπισμό ξενοφοβικών και υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα άντεχε παρά δύο ή τρεις εβδομάδες».

Όμως μια βουλή κατακερματισμένη ανάμεσα σε επτά κόμματα προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες συνασπισμού, οι οποίες θα αποτελέσουν κατ' αρχάς αντικείμενο ανεπίσημων επαφών μεταξύ των ηγετών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM