Βουλευτικές εκλογές στη Λετονία - Νίκη του φιλορωσικού κόμματος προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Βουλευτικές εκλογές στη Λετονία - Νίκη του φιλορωσικού κόμματος προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
EPA/TOMS KALNINS
0

Στις κάλπες άρχισαν να προσέρχονται από το πρωί του Σαββάτου οι Λετονοί, για τις βουλευτικές εκλογές. 

Μάλιστα, ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία ένα φιλορωσικό κόμμα, την ώρα που γιορτάζουν την εκατονταετηρίδα της ανεξαρτησίας τους.

Ο απερχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός κατάφερε να ανορθώσει την εθνική οικονομία μετά την κρίση του 2009, όμως το εκλογικό σώμα, κουρασμένο από τις προσπάθειες που χρειάστηκαν, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προσώπων.

«Ελπίζω πως το κόμμα "Νέα Ενότητα" και άλλα φιλοδυτικά κόμματα θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να έχουν την πλειοψηφία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάνις Παρστράουτς, ένας μεταλλουργός και πατέρας δίδυμων παιδιών. «Διαφορετικά θα έχουμε έναν λαϊκιστικό συνασπισμό που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου και τη βάψαμε», προσθέτει.

Η προοπτική αυτή προκαλεί φόβο σε αρκετούς σ' αυτή τη Βαλτική χώρα του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες σχέσεις με τον μεγάλο ρώσο γείτονα.

Η Λετονία, όπως και οι γειτονικές Λιθουανία και Εσθονία, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των τσάρων. Όμως οι τρεις βαλτικές χώρες κατελήφθησαν στη συνέχεια από τη ναζιστική Γερμανία και, για μισό αιώνα, από τη Σοβιετική Ένωση.

Το κεντροαριστερό κόμμα Αρμονία, που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου, «υπόσχεται να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Μάρκις Μπέντικς. «Πρόκειται για μια ρήξη στη συνεννόησή μας με το ΝΑΤΟ», μέλος του οποίου είναι από το 2004 η Λετονία, προσθέτει.

Η χώρα, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, αγγίζει αυτή τη στιγμή στις αμυντικές δαπάνες της το όριο του 2% του ΑΕΠ, που επιθυμεί η Ατλαντική συμμαχία.

«Φρέσκα πρόσωπα»
 

Το κόμμα Αρμονία, το οποίο στο παρελθόν συνδεόταν με μια συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι δημοφιλές στη ρωσόφωνη μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, είχε έρθει πρώτο σε ψήφους, όμως δεν μπόρεσε να πάρει την εξουσία, καθώς όλα τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να κάνουν συνασπισμό μαζί του.

Δημιουργήθηκε κατά συνέπεια μια τριμερής κυβέρνηση από την κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, τη δεξιά Εθνική συμμαχία και την κεντροδεξιά Ενότητα. Η ομάδα αυτή προχώρησε στην ανάκαμψη της οικονομίας και επανέφερε την ανάπτυξη. Όμως στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως χάνει υποστήριξη.

Οι ψηφοφόροι «θέλουν φρέσκα πρόσωπα. Οι σημερινοί υπουργοί δεν έχουν τίποτε ελκυστικό να τους προτείνουν. Εκεί είναι που βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός», εξηγεί ο πολιτειολόγος Φίλιπς Ραζέφσκις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι και Αγρότες, επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, δεν θα κερδίσουν στις σημερινές εκλογές παρά μια δεκαπενταριά έδρες στο 100μελές κοινοβούλιο. Η Εθνική Συμμαχία αναμένεται να κερδίσει 13 και η Ενότητα, που έχει αναβαπτιστεί σε Νέα Ενότητα, ενδέχεται να μην περάσει το όριο του 5% και να μην εκλέξει βουλευτές.

Η Αρμονία, η οποία στρατολόγησε μερικές λετονικής καταγωγής προσωπικότητες επικεφαλής των ψηφοδελτίων της, αναμένεται να επαναλάβει την επιτυχία της και να εκλέξει τουλάχιστον 28 βουλευτές. Έπειτα από μια δεκαετία αποτυχιών, το κόμμα αυτό μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση, συμμαχώντας με τους λαϊκιστές του KPV LV.

Οι λαϊκιστές του KPV LV
 

Αυτός ο εν δυνάμει εταίρος, το κόμμα KPV LV, με επικεφαλής τον πρώην ηθοποιό Άρτους Καΐμινς, θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις που του πιστώνουν 15 έδρες.

Ο σχηματισμός αυτός δεν έχει ακριβές πρόγραμμα, αλλά υπόσχεται για παράδειγμα να πολλαπλασιάσει τα νηπιαγωγεία και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για την πρωθυπουργία, ο νομικός Άλντις Γκόμπζεμς, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα απέκλειε μια συμμαχία με την Αρμονία.

«Το KPV LV θέλει να εργασθεί με όλους, δεν έχουμε καμιά κόκκινη γραμμή αναφορικά με άλλη πολιτική δύναμη», δήλωσε ο Γκόμπζεμς στη διάρκεια πολιτικής τηλεμαχίας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV24.

Δεκάξι κόμματα παίρνουν μέρος στις εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Λίγο αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο, Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM