Νέα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας

Νέα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας Facebook Twitter
0

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται και πάλι σε κρίση. 

Τα τρία κόμματα του συνασπισμού προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την τύχη του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς- Γκέοργκ Μάασεν.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, συμφώνησαν να τον αποπέμψουν μεν από την υπηρεσία μετά τις καταγγελίες ότι συνέδραμε την ακροδεξιά με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς, όμως παράλληλα τον αναβάθμισαν σε υφυπουργό Εσωτερικών.


Η συμφωνία αυτή κατέρρευσε την Παρασκευή όταν η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η αναβάθμιση του Μάασεν είναι λάθος.

Η Μέρκελ και ο σύμμαχός της στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου την υπόθεση, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι οι επικεφαλής των τριών κομμάτων επιθυμούν να βρουν μια βιώσιμη λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο ο Ζέεχοφερ, που είναι και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν μόλις μάθει ποια είναι τα αιτήματα του SPD και πώς οι συντηρητικοί θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί τους.

Ο Ζέεχοφερ, επικεφαλής του CSU, τόνισε ότι ο Μάασεν είναι ικανός, είναι ακέραιος και δεν έχει διαπράξει κάποιοι πειθαρχικό αδίκημα. Αρνήθηκε μάλιστα ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι ακροδεξιός, τονίζοντας: «Γι' αυτό τον λόγο δεν θα τον αποπέμψω».

Από την πλευρά της η Ανεγκρέτε Κραμπ-Κάρενμπάουερ, γενική γραμματέας του CDU, απέστειλε επιστολή στα μέλη του κόμματος στην οποία επισημαίνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι οι σχεδιαζόμενες νέες συνομιλίες θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία «να ξεκαθαρίσουμε αν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν ενωμένοι να στηρίζουν μια κοινή αποστολή».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αρθεί κάθε αμφιβολία για το αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι ικανά και επιθυμούν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες.

Ο πρώην επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Αν ο μεγάλος συνασπισμός δεν καταφέρει να κάνει αυτό που οι πολίτες αναμένουν από εκείνον, δηλαδή να φέρει τη σταθερότητα και να επιδείξει ότι είναι ικανός να δρα, θα έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

Όμως η Νάλες δήλωσε στον BamS ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας της υπόθεσης με τον Μάασεν. Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από το εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψει «τον μεγάλο συνασπισμό», τονίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να ενεργεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο SPD, o Όλαφ Στολτς δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε για μια τετραετία, η οποία ολοκληρώνεται το 2021, όμως πρόσθεσε ότι τα χρόνια αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον συνασπισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM