Ο Τραμπ κόβει τη βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων στα παλαιστινιακά νοσοκομεία

Ο Τραμπ κόβει τη βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων στα παλαιστινιακά νοσοκομεία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να καταργηθεί βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για «πολιτικό εκβιασμό». 

«Ο πρόεδρος διέταξε μια επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι αυτοί θα δαπανηθούν σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.


«Ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης αυτής, έπειτα από αίτημα του προέδρου, θα ανακατευθύνουμε σχεδόν 25 εκατομμύρια που προβλέπονταν αρχικά για το δίκτυο των νοσοκομείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα προτεραιότητας αλλού», πρόσθεσε.


Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κατήγγειλε τον «εκβιασμό που αντιβαίνει στην ανθρώπινη ευπρέπεια και στην ηθική».

«Καταργώντας ζωτικούς πόρους για τα νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως το νοσοκομείο Augusta Victoria και το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Saint John, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να προκαλέσει αστάθεια και να βλάψει σοβαρά χιλιάδες παλαιστίνιους ασθενείς», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΑΠ.


Ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η τελευταία περικοπή βοήθειας εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να «εκκαθαρίσουν» το παλαιστινιακό ζήτημα και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή απειλεί τη ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων και τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το γραφείο του παλαιστινίου πρωθυπουργού επίσης κατήγγειλαν μια «επαίσχυντη απόφαση"»


Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), μια εβδομάδα μετά την κατάργηση βοήθειας 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων (170 εκατομμύρια ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.


Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι έλαβε αυτές τις αποφάσεις προκειμένου να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τούς καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά. Εγώ λέω, 'θα έχετε τα χρήματα, αλλά δεν θα σας πληρώσουμε μέχρι να έχουμε μια συμφωνία. Αν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δεν θα πληρώσουμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε Εβραίους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

«Είναι ασέβεια όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον από τότε που ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στις αρχές Δεκεμβρίου και στο εξής αρνείται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία.


Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, με τους Παλαιστινίους να θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM