Τσαβούσογλου: Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με την Γερμανία

Τσαβούσογλου: Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με την Γερμανία Facebook Twitter
EPA
0

H Τουρκία και η Γερμανία διένυσαν μια ταραχώδη περίοδο στις διμερείς σχέσεις τους αλλά τώρα εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των σχέσεών τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών, καθώς και για περιφερειακά θέματα, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ο βομβαρδισμός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ είναι ένα λάθος και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η 'Αγκυρα θα προωθήσει στην προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Τεχεράνη σχέδιο απόφασης για να σταματήσουν ο επιθέσεις.


«Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική» στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι.

«Αν το πρόβλημα εδώ είναι οι ριζοσπαστικές ομάδες, είναι ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή στρατηγική. Μια από κοινού δουλειά μπορεί να γίνει ώστε να εξαλειφθούν οι ομάδες αυτές αλλά η λύση είναι αναμφισβήτητα να μην βομβαρδιστεί το σύνολο της Ιντλίμπ», τόνισε χαρακτηριστικά.


«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή των επιθέσεων και να εμποδίσουμε το καθεστώς να παραβιάσει την εκεχειρία. Το καθεστώς θέλει να επιτεθεί στην Ιντλίμπ για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, αυτό είναι σαφές. Ωστόσο υπάρχουν εγγυητές του καθεστώτος, το Ιράν και η Ρωσία. Οι επαφές μας μαζί τους συνεχίζονται», πρόσθεσε.


Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο επίσης συνεχίζει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή.


«Η Τουρκία είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χώρες για να επηρεάσει» σε αυτό το θέμα, είπε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους σύρους πρόσφυγες σε χώρες που γειτνιάζουν με το αραβικό αυτό κράτος στην περίπτωση μιας ολομέτωπης επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει να αυξήσει την ανθρωπιστική δέσμευσή της (στη Συρία) αν λάβουν χώρα πολυμέτωπες μάχες», είπε ο Μάας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσαβούσογλου.


O Χάικο Μάας είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του της Τουρκίας να έχουν περαιτέρω συνομιλίες για τους Γερμανούς που κρατούνται στη χώρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM