Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν δεν αλλάξει o τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό η χώρα του.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ έχει επίσης κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (...) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Τραμπ απάντησε ότι «δεν είναι εντελώς λανθασμένο».

Η Κίνα έχει απαντήσει επιβάλλοντας κι εκείνη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που εισάγονται στη χώρα, ενώ έχει προσφύγει και στον ΠΟΕ.

Με πληροφορίες από BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM