6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Έξι εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών που ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί τα μαύρισμα σιγά-σιγά να ξεφτίζει, όμως υπάρχουν εικόνες από το φετινό καλοκαίρι που θα μείνουν ανεξίτηλες. Καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για χρόνια και αναπόφευκτα πάντα θα αναφέρουμε σε συζητήσεις – «… θυμάσαι όμως το '18»; Απ’ όποια οπτική και αν το δούμε, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μικρή εξαίρεση οι γευστικές εμπειρίες, όπου μετά από καιρό φάνηκε κάτι ν' αλλάζει και να παίρνει καλή ρότα. Άκουσα αρκετές ιστορίες για νέα, πολλά υποσχόμενα σημεία εστίασης ή δυναμικό come back «κουρασμένων» εστιατορίων στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Και στις δικές μου περιπλανήσεις περίπου την ίδια ιδέα σχημάτισα και το αποδίδω κυρίως σε νέα παιδιά με αξιοπρόσεκτο βιογραφικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέλαβαν τέτοιους χώρους. Παράλληλα, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι πίνουμε πραγματικά καλά ελληνικά κρασιά, σε όλο το εύρος τιμών. Ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Νόστιμοι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας που «απογειώνουν» καλοκαιρινά γεύματα, χωρίς να «ματώσουμε». Έτσι, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ετικέτες που συντρόφευσαν τις δικές μας διακοπές.

White Dot Ασπρόκαμπος, Νεμέα

Οινοποιείο Στροφιλιά / Μοσχοφίλερο - Μαλαγουζιά / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το πρωτότυπο χαρμάνι, με το Μοσχοφίλερο να υπερτερεί, είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να πιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Ελαφρύ και απολαυστικό, με κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ανθικές νότες. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη, λεμονάτη επίγευση.

Κυδωνίστα Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά, Λακωνία

Οινοποιητική Μονεμβασιάς / Κυδωνίτσα / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που οφείλει κατά μία άποψη το όνομά της στο άρωμα-σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε κυδώνι. Φινετσάτα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου και ανθέων εσπεριδοειδών. Πλούσια, ευχάριστη γεύση πυρηνόκαρπων με αισθητή οξύτητα, φρεσκάδα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Η μονοποικιλιακή πρόταση της οικογένειας Τσιμπίδη κάθε χρόνο και καλύτερη.

Βοϊλα Ασύρτικο Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Ασύρτικο / 2016

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ότι πίνουμε σπάνιες κρητικές ποικιλίες από αρκετούς παραγωγούς του νησιού –αρκετές, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια− σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην οικογένεια Λυραράκη. Έτσι, μετά το Δαφνί, το Πλυτό ή το Μελισσάκι, προτείνουμε να δοκιμάσετε την έκφραση του αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου στην ανατολική Κρήτη, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Διακριτικά φρουτώδη αρώματα, με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νεύρο, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Για τη μέγιστη ευχαρίστηση, ταιριάξτε το με ψητό ψάρι.

Λωτός Μποζαΐτικα, Πάτρα

Οινοποιία Παρπαρούση / Cabernet Sauvignon / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ροζέ με χαρακτήρα από μια οικογένεια εξαιρετικών οινοποιών. Ντελικάτα αρώματα ώριμης φράουλας, γλυκού του κουταλιού κεράσι, λουκουμιού και νύξεις φλούδας από περγαμόντο. Στο στόμα, η ισορροπημένη οξύτητα και η ψευδαίσθηση γλυκύτητας αναδεικνύουν το φρούτο. Απολαυστικό τελείωμα με αίσθηση πικραμύγδαλου και ώριμων εσπεριδοειδών. Κατά τη γνώμη μας, ένα από τα απολαυστικότερα ελληνικά ροζέ, που λίγοι γνωρίζουν.

Ερυθρωπός Βραχίωνας, Ζάκυνθος

Δημήτρης Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης  / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ζάκυνθος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το αμπελοοινικό παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο Αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες κόκκινου πιπεριού. Γεμάτη ένταση γεύση με αίσθηση φράουλας και ντοματάκι κονφί. Μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

Νάουσα Alta Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2015

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος μας συστήνει ένα νέο πρόσωπο της ποικιλίας Ξινόμαυρο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια, όπου επικρατούν η φρεσκάδα, το ζωηρό φρούτο και οι μαλακές τανίνες. Αρώματα κερασιού, φράουλας και πελτέ ντομάτας. Στο στόμα φρουτώδες με ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση. Η Νάουσα Alta καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα ερυθρά κρασιά να πίνονται μόνο χειμώνα. Προτείνουμε να την απολαύσετε δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ