Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ασκούνται ποτέ είναι το μεγαλύτερο όλης της Ευρώπης

Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ασκούνται ποτέ είναι το μεγαλύτερο όλης της Ευρώπης Facebook Twitter
Η συμμετοχή στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση είναι λιγότερο διαδεδομένη στους ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
1

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τον αθλητισμό και τη φυσική άσκηση διεξήχθη στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Περίπου 28.031 πολίτες της ΕΕ από διάφορες κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες πήραν μέρος στις συνεντεύξεις, πρόσωπο με πρόσωπο, στο σπίτι και στη μητρική τους γλώσσα.

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν ασκούνται ποτέ ή δεν κάνουν κάποιο άθλημα και το ποσοστό έχει αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Δύο στους πέντε Ευρωπαίους (40%) ασκούνται ή κάνουν κάποιο άθλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του 7% που το κάνουν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%) δεν ασκούνται ποτέ και δεν κάνουν κάποιο άθλημα.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασκούνται ή δεν κάνουν αθλητισμό είναι υψηλότερο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, το 68% δεν ασκείται ποτέ ή δεν κάνει αθλητισμό).

Τα επίπεδα αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2013. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που δεν ασκούνται ποτέ και δεν ασχολούνται με κάποιο άθλημα αυξήθηκε από 42% σε 46%, και αυτό είναι συνέχεια μιας σταδιακή τάσης από το 2009.

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (44%) κάνουν κάποια μορφή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων (όπως ποδηλασία, χορός ή κηπουρική) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 35% δεν κάνουν ποτέ τέτοιες σωματικές δραστηριότητες (αύξηση από 30% το 2013).

Συνολικά, στην ΕΕ, οι άνδρες ασκούνται, κάνουν αθλητισμό ή κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα έντονη στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, ενώ οι νέοι άνδρες τείνουν να ασκούνται ή να κάνουν αθλητισμό σε τακτική βάση πολύ περισσότερο από τις νέες γυναίκες. Το ποσοστό της τακτικής δραστηριότητας τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

Η συμμετοχή στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση είναι λιγότερο διαδεδομένη στους ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ασκούνται ή κάνουν αθλητισμό τακτικά είναι υψηλότερο στη Φινλανδία (69%), στη Σουηδία (67%) και στη Δανία (63%).

Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασκούνται ή δεν κάνουν αθλητισμό είναι υψηλότερο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, το 68% δεν ασκείται ποτέ ή δεν κάνει αθλητισμό).

Με στοιχεία από το neaygeia.gr

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Υγεία & Σώμα / Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσής και ο επίσης εργοφυσιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σπυρίδωνας Μεθενίτης εξηγούν γιατί η υπεράσκηση μπορεί να έχει αρνητικές και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Συνάδει και μ’αυτό που βλέπουμε στον δρόμο. Οι περισσότεροι ‘Ελληνες είναι είτε υπέρβαροι είτε πλαδαροί είτε κοκκαλιάρηδες. Σπάνια να δεις κάποιον/α κανονικό δηλ. αδύνατο και γυμνασμένο. Sad...