Συμφωνία Κύπρου με Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

Συμφωνία Κύπρου με Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Facebook Twitter
0

Κύπρος και Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ. 

Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΡΙΚ, δήλωσαν ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει και την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τυγχάνει τώρα τελικής επεξεργασίας σε επί μέρους σημεία και αναμένεται να υπογραφεί σε επίσημη τελετή εντός του φθινοπώρου.

Η συμφωνία αυτή δρομολογεί εξελίξεις που θα διευκολύνουν σημαντικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πεδίο Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του γ. διευθυντή του υπουργείου Στέλιου Χειμώνα με εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες κομμάτων. Η σύσκεψη, που δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ήταν συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό, υπό τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το αίτημα της εταιρείας Νoble, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, για αλλαγή στην αναλογία ποσοστών στα έσοδα ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ποσοστά εσόδων με βάση το υπάρχον συμβόλαιο είναι 60% για την Κ. Δημοκρατία και 40% για την εταιρεία, η Νoble εισηγείται αντιστροφή των ποσοστών.

Το ΡΙΚ, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες του, μετέδωσε ότι η τάση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τη Noble και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου με στόχο να λήξει μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας όπως αυτό κατατέθηκε, όμως αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα ποσοστά, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται στη νέα συμφωνία και από άλλες πρόνοιες, έτσι που να διασφαλίζεται η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός τακτού χρονικού διαστήματος.

Τα κόμματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, διατύπωσαν απόψεις, αλλά γενικά μπορεί να λεχθεί πως υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση την έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Η διαπραγμάτευση με την Νοble θα συμπέσει χρονικά και με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Εxxon Mobil, στο οικόπεδο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Τα σενάρια είναι η εκμετάλλευση από την Noble στο οικόπεδο 12 εντός του 2022 και στο 10 από την ExxonMobil -σε περίπτωση που θα βρεθεί αξιόλογο κοίτασμα- το 2026.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM