«Ενδημική η σεξουαλική εκμετάλλευση στον ανθρωπιστικό τομέα» λέει το βρετανικό κοινοβούλιο

«Ενδημική η σεξουαλική εκμετάλλευση στον ανθρωπιστικό τομέα» λέει το βρετανικό κοινοβούλιο Facebook Twitter
H έρευνα του βρετανικού κοινοβουλίου πυροδοτήθηκε ύστερα από αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα από υπαλλήλους της ΜΚΟ Οxfam (EPA)
1

Το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι «ενδημικό» στον τομέα της ανθρωπιστικής αρωγής, υπογραμμίζεται σε έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Η έκθεση αυτή της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής των Κοινοτήτων δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, τον Φεβρουάριο, σεξουαλικών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν από ορισμένους εργαζομένους της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 στην Αϊτή.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν χιονοστιβάδα προσφυγών σε όλον τον τομέα.

Η επιτροπή εκτιμά πως το εύρος του προβλήματος είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, όμως υποψιάζεται πως οι γνωστές περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.

«Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης και σεξουαλικών καταχρήσεων και λαμβάνουν χώρα στις οργανώσεις, τις χώρες και τους θεσμούς. Είναι ενδημικό, και μάλιστα από καιρό», υπογραμμίζει η έκθεση. 

«Η παροχή βοήθειας στα πρόσωπα και τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση υπονομεύθηκε από τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα εξασθενημένα συστήματα διακυβέρνησης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο ανθρωπιστικός τομέας υπερτιμά τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για την επίλυση το προβλήματος: η αυτορρύθμιση, που έχει θέσει σε εφαρμογή, είναι ανεπαρκής.

Οι βουλευτές συνιστούν κυρίως να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο μητρώο των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να μην μπορούν οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων να περνούν από τη μία ΜΚΟ  στην άλλη.

«Ο ανθρωπιστικός τομέας συλλογικά γνωρίζει εδώ και χρόνια για περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κατάχρησης από το ίδιο το προσωπικό του, όμως η προσοχή που έδωσε στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ύψος της πρόκλησης», υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία καταγγέλλεται μια «κουλτούρα της άρνησης» στους κόλπους των ΜΚΟ όπως και των Ηνωμένων Εθνών.

Η «χλιαρή» απάντηση του τομέα δημιούργησε «μια συνολική εντύπωση αλλαζονείας που αγγίζει τη συνέργεια», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως οι ΜΚΟ φροντίζουν περισσότερο να προστατεύσουν τη «φήμη» τους παρά τα θύματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο διεθνή διάσκεψη που έχει στόχο να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση σε όλον τον τομέα.

Η Τζούντιθ Μπρόντι, η οποία επιβλέπει το βρετανικό δίκτυο των ΜΚΟ για τη διεθνή ανάπτυξη, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση πως οι ΜΚΟ εργάζονται για να βάλουν τέλος στις σεξουαλικές καταχρήσεις και πως «η αλλαγή άρχισε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM
Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Διεθνή / Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση «μυστικού καταναλωτή» ετοιμάζει η Ε.Ε. για να εντοπίσει επικίνδυνα προϊόντα – Σκέψεις για κατάργηση του αφορολόγητου των 150 ευρώ και δημιουργία ενιαίας τελωνειακής αρχής
LIFO NEWSROOM
Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Διεθνή / Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια και απαιτεί αποζημιώσεις για τους 38 νεκρούς της πτήσης J2-8243 – Εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που αναχαιτίζονταν ουκρανικά drones
LIFO NEWSROOM
Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όσοι είναι του ανθρωπιστικού κλάδου αρέσκονται σε βαυκαλισμούς προσποιούμενοι τους ηθικά ανώτερους. Προσποιούνται ότι δεν έχουν δουλειά αλλά λειτούργημα. Η επίκληση σε συναισθηματισμούς δίχως σαφές πλαίσιο συμπεριφοράς (όπως πχ η θρησκεία η οποία ασχέτως νυν δημοφιλίας έχει σαφέστατο πλαίσιο συμπεριφοράς) αφήνει κενά που χρήζουν κανονιστικής ρύθμισης.Οι ΜΚΟ είναι κανονικές εταιρείες που ο πόθος για εξουσία και δύναμη κρύβεται πίσω από θολά ιδεολογήματα. Θολά ιδεολογήματα = ηθική εκμετάλλευση. Νόμος.