Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Έμπνευση μου δίνουν η αρχαία μυθολογία και το αρχαίο θέατρο. Η ιδέα του χρόνου συνολικά. Μου αρέσει να παίρνω αρχαία στοιχεία, ιστορίες, φιγούρες, και να τα μετατρέπω σε μοντέρνα εικονογράφηση.

Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala

0

Η Amanda Galal είναι μια νεαρή καλλιτέχνης και designer που κατάγεται από την Αίγυπτο και την Κύπρο. Τα έργα της είναι πολύ ιδιαίτερα, με αναφορές στην ποπ αρτ αλλά και στις αιγυπτιακές τοιχογραφίες, εμπνευσμένα από τις διαφορετικές κουλτούρες που έχει στο αίμα της και την κληρονομιά που κουβαλάει ως μισή Αιγύπτια και μισή Ελληνίδα.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα μέχρι τα 14 και μετά μετακόμισα στο Κάιρο για 4 χρόνια, όπου η ζωή μου άλλαξε πάρα πολύ» λέει, «λόγω κουλτούρας, νοοτροπίας των ανθρώπων και συνήθειας.

Από μικρή ασχολιόμουν με την ζωγραφική απλά στο Κάιρο υπήρξαν πολλοί καθηγητές μου που βλέπαν κάτι παραπάνω στα σχέδια μου πέρα από "ένα καλό χέρι", και με ενθάρρυναν να το ψάξω. Και αυτό ακριβώς έκανα.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξεχνούν τις ρίζες τους, τις αξίες και το πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και έτσι τα έργα μου λειτουργούν σαν μια φιλική υπενθύμιση της προέλευσης και των πεποιθήσεων μας. Έχει ενδιαφέρον να επιστρέφεις από το παρελθόν στο παρόν

Μια κατεύθυνση που πήρα στο σχολείο ήταν Καλές Τέχνες και παράλληλα ξεκίνησα να κάνω μαθήματα και να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες στο Κάιρο για να εξελιχθώ και για να μάθω τα βασικά απ' όλες τις πλευρές».

— Το οικογενειακό περιβάλλον σου τι σχέση έχει με την τέχνη;

Η οικογένεια μου έχει σχέση με την τέχνη αλλά με λίγο διαφορετική κατεύθυνση, περισσότερο όσον αφορά τη μόδα & τη μουσική.

 

— Με ποια ιδιότητα συστήνεσαι;
Έμεινα στο Κάιρο μέχρι να αποφοιτήσω και να γυρίσω στην Ελλάδα για να ξεκινήσω τις σπουδές μου με επίκεντρο την Γραφιστική στα T.E.I Αθήνας. Οπότε η ιδιότητά μου χωρίζεται στα δύο, κατά κάποιον τρόπο. Γραφίστρια την μέρα, καλλιτέχνης το βράδυ. Πολλές φορές συνδυάζονται και τα δύο μαζί, άσχετα αν πολλοί δεν πιστεύουν ότι γίνεται. Για μένα δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

— Το graphic design γιατί σε ενδιέφερε;

Το graphic design ξεκίνησε να με ενδιαφέρει από την στιγμή που ένας από τους καλλιτέχνες-δασκάλους που είχα στην Αίγυπτο, μου είπε πως η ζωγραφική είναι ένα μέσο για να κάνεις τα πράγματα πιο όμορφα, ακόμα και σε αντικείμενα.

Πήρε μια παλιά συλλεκτική συσκευασία της Coca Cola που ήταν τριγύρω και μου έδειξε πού αλλού και πώς αλλιώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τη ζωγραφική. Και ο συνδυασμός μου άρεσε, το να φτιάχνεις κάτι στο χέρι και μετά να το μετατρέπεις ψηφιακά και σε κάτι χειροπιαστό.

Θα είμαι πάρα πολύ ειλικρινής, η τέχνη είναι ένα πολύ ακριβό επάγγελμα στο οποίο μπορείς πολύ εύκολα να πέσεις έξω. Έτσι επέλεξα το σταθερό, την γραφιστική, ως πρωταγωνιστή και την τέχνη στα παρασκήνια μέχρι να βρω το στυλ μου, για να καταλήξω στο κάτι το οποίο όταν το βλέπεις καταλαβαίνεις ότι «αυτός είναι ζωγραφική της Galal».

Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Μια κατεύθυνση που πήρα στο σχολείο ήταν Καλές Τέχνες και παράλληλα ξεκίνησα να κάνω μαθήματα και να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες στο Κάιρο για να εξελιχθώ και για να μάθω τα βασικά απ' όλες τις πλευρές.


— Με τη ζωγραφική από πότε ασχολείσαι;
Δεν θυμάμαι πότε άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική, αλλά θυμάμαι ότι ήμουν φρικτή σε όσα έκανα, παρόλο που όλοι γύρω μου μου έλεγαν ότι ήμουν καλή. Δεν υπήρξε κάποιος λόγος, άρχισα απλά να κάνω μουντζούρες και στη συνέχεια αυτό αναπτύχθηκε.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί είναι η κύρια έμπνευσή μου και πάθος μου. Μακάρι να μπορούσα να μπω στο μυαλό του. Άλλοι αγαπημένοι μου είναι ο Άντι Γουόρχολ, η Ταμάρα ντε Λέμπιτσκα και ο Κλοντ Μονέ. Έμπνευση μου δίνουν η αρχαία μυθολογία και το αρχαίο θέατρο. Η ιδέα του χρόνου συνολικά. Μου αρέσει να παίρνω αρχαία στοιχεία, ιστορίες, φιγούρες, και να τα μετατρέπω σε μοντέρνα εικονογράφηση.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξεχνούν τις ρίζες τους, τις αξίες και το πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και έτσι τα έργα μου λειτουργούν σαν μια φιλική υπενθύμιση της προέλευσης και των πεποιθήσεων μας. Έχει ενδιαφέρον να επιστρέφεις από το παρελθόν στο παρόν.


— Στο Λονδίνο πώς βρέθηκες;
Στο Λονδίνο πήγα να κάνω το μάστερ μου από το 2015 μέχρι το 2017 και να εκπληρώσω ένα από τα όνειρά μου, να κάνω ένα MA σε Graphic Branding & Identity στο UAL: London College of Communications. Έμεινα εκεί για σχεδόν δυο χρόνια αλλά ένιωσα ότι έμεινα δέκα, αφού είχα απίστευτη πρόοδο και επέστρεψα στην Ελλάδα διαφορετικός άνθρωπος.


— Πώς συνδυάζεται η τέχνη και το graphic design με τη διαφήμιση;
Δεν ξέρω ποτέ πώς να απαντήσω αυτή την ερώτηση, εκτός, ίσως, με την ωμή αλήθεια. Σε αντίθεση με τη διαφήμιση, η τέχνη είναι ένας πολύ πιο δύσκολος τρόπος να ζήσεις μία άνετη ζωή. Το να συνδυάσεις την τέχνη και το design σου δίνει μια γεύση των δυο κόσμων και χρειάζεται ο ένας τον άλλο για συμπληρωθούν. Στο μυαλό μου υπάρχουν δυο μισά και η διαφήμιση είναι μια πλατφόρμα όπου όλα συμβαίνουν.

— Ποια ανάγκη σου ικανοποιεί η τέχνη;
Η τέχνη ήταν πάντα ο τρόπος διαφυγής μου, το μέρος όπου καταφεύγω για να ξεφύγω από την άσχημη πραγματικότητα. Ακούγεται καταθλιπτικό αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι θετικό που βελτιώνει τον τρόπο ζωής μου και με ηρεμεί. Μεγαλώνοντας έχω αισθανθεί αρκετά πιεσμένη με διάφορους τρόπους και η τέχνη ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν είχε κανόνες και όρια.


— Μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο;
Σίγουρα. Δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα. Είμαι αρκετά έντονη, ειλικρινής και χαοτική ως χαρακτήρας -απ' ό,τι μου λένε. Αλλά δεν είμαι άνθρωπος που εκφράζεται εύκολα όταν πρόκειται να μιλήσω για τα προβλήματα και συναισθηματά μου. Η διατύπωση ήταν πάντα ένα θέμα για μένα. Έτσι, αντί γι' αυτό, ζωγραφίζω και αφήνω τους άλλους να ερμηνεύσουν αυτό που μπορούν μέσα από τους πίνακές μου.

— Ποιο είναι το πιο μεγάλο σου όφελος από αυτό που κάνεις;
Μου αρέσει πολύ όταν ακούω πως διαφορετικά άτομα θέλουν στον χώρο τους ένα κομμάτι μου. Κάθε πίνακας αποτελείται από ένα κομμάτι μου, και το να θέλει κάποιος να έχει ένα μέρος της Αμάντα Γκαλάλ είναι η πιο μεγάλη τιμή για μένα, επειδή βλέπουν κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Και αυτοί είναι που με ενδιαφέρουν και κάνουν τη διαφορά στη ζωή μου.

— Πώς τα βλέπεις τα πράγματα στα εικαστικά και στο design αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου όλοι γίνονται δημιουργικοί εξαιτίας των δυσκολιών που συναντάμε γύρω μας. Από πίνακες μέχρι αντικείμενα, όλοι δημιουργούν, ο καθένας και κάτι διαφορετικό.

Έτσι υπάρχουν πολλά δημιουργικά κέντρα, πολλά επιτελεία επιστημονικά, πολλές πρωτοβουλίες και οργανισμοί που αναζητούν τις ίδιες προσπάθειες με πολλούς τρόπους.

Η Ελλάδα είναι το σωστό μέρος να ζεις αν είσαι εικαστικός ή designer. Έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ και θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καταφέρνουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα δεις ακόμη στο βαθμό που συμβαίνει σε άλλες χώρες.

— Πες μου μερικά πράγματα για τη δουλειά σου. Έχεις εκθέσει;
Βασικά έχω αρκετές σειρές, καναδυο έχουν εκτεθεί στην Blender Gallery αλλά η κύρια και πρώτη μου έκθεση ήταν στην Iris Gallery από 8/3/2018 μέχρι τις 8/4/2018, όπου εκτέθηκαν τα πιο πολλά έργα μου.

Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Η τέχνη ήταν πάντα ο τρόπος διαφυγής μου, το μέρος όπου καταφεύγω για να ξεφύγω από την άσχημη πραγματικότητα.

— Εκτός από τον καφέ, τι άλλες αδυναμίες έχεις;
Η αλήθεια είναι ότι ο καφές είναι η αδυναμία μου, αλλά εκτός από αυτό μου αρέσει να ταξιδεύω πολύ, να βλέπω νέα πράγματα και μέρη, το θεωρώ αυτό πολύ σημαντικό, το να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να μοιράζομαι ιδέες και να συνεργάζομαι σε μικρά πρότζεκτ. Μου αρέσει να πειραματίζομαι, όσον αφορά την τέχνη, με διαφορετικά υλικά, εξοπλισμό κλπ.

Τώρα, από δραστηριότητες, έπαιζα τένις, ποδόσφαιρο και έκανα ιππασία, αλλά ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει πια. Το πιάνο είναι μια άλλη αδυναμία που έχω, αν και είμαι λίγο ντροπαλή για να παίξω σε κόσμο γιατί δεν εξασκούμαι αρκετά. Τέλος, το θέατρο είναι η αγαπημένη μου έξοδος. Είναι ταξίδι στο χρόνο για μένα.


— Τι σε ενοχλεί πιο πολύ γενικά γύρω σου;
Νομίζω ότι αυτό που με θυμώνει πιο πολύ είναι η έλλειψη συμπόνοιας, η ανειλικρίνεια των ανθρώπων και πώς πολλοί προσβλέπουν στην αποτυχία των άλλων, είτε στην καριέρα είτε στην προσωπική ζωή. 

Δεν έχω προσδοκίες από τίποτα ή κανέναν, επειδή έτσι δεν απογοητεύεσαι και όταν όντως σου συμβαίνει κάτι καλό τότε εκπλήσσεσαι ευχάριστα. Αυτό που είναι κλειδί για μένα είναι η αφοσίωση.

— Ποια θα ήταν μια ιδανική συνέχεια για σένα;
Ιδανικά, μακροπρόθεσμα θα ήθελα να έχω το δικό μου στούντιο όπου η τέχνη και το design να γίνονται με ανθρώπους που θέλουν να προοδεύσουν μαζί μου, με παρόμοια νοοτροπία και όραμα. Στο κοντινό μέλλον ανυπομονώ να κάνω άλλη μία έκθεση.


— Τι δουλεύεις αυτή τη στιγμή;
Οι νέες σειρές που έρχονται είναι η Αρχαία Αιγυπτιακή Μυθολογία ως πρωταγωνίστρια και κάποιες πιο pop σειρές σειρές κατά δεύτερον. Ελπίζω ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξει και άλλη μια έκθεση.

Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Νομίζω ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου όλοι γίνονται δημιουργικοί εξαιτίας των δυσκολιών που συναντάμε γύρω μας. Από πίνακες μέχρι αντικείμενα, όλοι δημιουργούν, ο καθένας και κάτι διαφορετικό.
Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter
Η ποπ μυθολογία της Ελληνο-Αιγυπτίας Amanda Gala Facebook Twitter

Info

Περισσότερα για τη δουλειά της Amanda Galal μπορείτε να βρείτε στην προσωπική της σελίδα.

 

 

0

M. Hulot

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ