Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
Η Στέλλα Καπεζάνου μας εισάγει σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο σύμβολα και στερεότυπα μιας εφήμερης ευημερίας, δοσμένα με στοιχεία ειρωνείας και αυτοσαρκασμού, στην πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα με τίτλο «Βrit Pond». Φωτο: Katoufas bros
0

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και Αγαπημένη

Από τις πιο πλήρεις και ενδιαφέρουσες εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, η αφιερωματική έκθεση στο φωτογραφικό αρχείο της Τζόαν Λι Φέρμορ συνεχίζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τον Οκτώβριο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κοινό μπορεί να γνωρίσει το έργο της φωτογράφου που θεωρείται κατά πολλούς από τους καλύτερους ερασιτέχνες της Αγγλίας μέσα από 146 φωτογραφίες από τη δεκαετία του '40 μέχρι τη δεκαετία του '60, στην πλειονότητά τους ασπρόμαυρες, που αποτελούν, μεταξύ άλλων, μια ανεκτίμητη καταγραφή της ζωής στη χώρα μας εκείνη την εποχή.

 

Η σύζυγος του συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ μοιράστηκε μαζί του τη ζωή της επί σειρά ετών, ενώ τους συνέδεε αμφότερους μια βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, στην οποία είχαν ταξιδέψει και ζήσει.


Η σύζυγος του συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ μοιράστηκε μαζί του τη ζωή της επί σειρά ετών, ενώ τους συνέδεε αμφότερους μια βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, στην οποία είχαν ταξιδέψει και ζήσει.

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
Ναύπλιο. Εθνική Βιβιλιοθήκη της Σκωτίας, Φωτογραφική Συλλογή. Joan Leigh Fermor, Εδιμβούργο. © Joan Leigh Fermor Estate


Η πορεία της Τζόαν ως φωτογράφου ξεκίνησε τη δεκαετία του '30 με την αρχιτεκτονική φωτογραφία και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την καταγραφή κατεστραμμένων κτιρίων εθνικής σημασίας.


Μετά τη γνωριμία της με τον Πάτρικ στο Κάιρο το 1944, άρχισαν να ταξιδεύουν μαζί και η Τζόαν να δημιουργεί το τεράστιο αρχείο φωτογραφιών της που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες στο ευρύ κοινό.


Έχοντας βρεθεί σε όλη την Ελλάδα, τη δεκαετία του '60 θα εγκατασταθούν στη Μάνη, αγοράζοντας ένα κτήμα στην Καρδαμύλη, και θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο σπίτι, το οποίο πλέον έχει περάσει με δική τους δωρεά στη διαχείριση του Μουσείου Μπενάκη.

Info:

Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, 210 3671000)

Έως 21/10

Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ. 10:00-18:00, Πέμ., Σάβ. 10:00-00:00, Κυρ. 10:00-16:00

 

George Condo at Cycladic

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
George Condo, Field of Figures, 2011, (Acrylic, charcoal, pastel on linen, 177.8 x 213.4 cm), ιδιωτική συλλογή. © George Condo, 2018. Courtesy of the Artist, Skarstedt Gallery and Sprüth Magers

Μαζί με τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, τον Κιθ Χάρινγκ και τον Τζεφ Κουνς, ο Τζορτζ Κόντο συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωση της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Αμερική των '80s. Η ομορφιά και το γκροτέσκο, η «υψηλή» τέχνη και η ποπ αισθητική μπλέκονται μοναδικά στο έργα του που είναι διαποτισμένα από μια βαθιά γνώση της λογοτεχνίας, της μουσικής και της ιστορίας της τέχνης και ανήκουν πλέον στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του πλανήτη.


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μεγάλη ατομική μουσειακή έκθεση του Κόντο, η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Περιλαμβάνει 30 έργα, πίνακες, γλυπτά και σχέδια που καλύπτουν τα τελευταία 20 χρόνια της πορείας του, ενώ για πρώτη φορά ο Αμερικανός καλλιτέχνης αποκαλύπτει στο κοινό μια σειρά ζωγραφικών έργων και σχεδίων που δημιουργήθηκαν το 2017, μεταξύ των οποίων και αυτοπροσωπογραφίες. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τις αναφορές, τις ιδέες και τις δεξιότητες του καλλιτέχνη που έχουν κατακτηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Info:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3)

Έως 14/10

Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ., Παρ., Σάβ. 10:00-17:00, Πέμ. 10:00-20:00, Κυρ. 11:00-17:00, Τρ. κλειστά

Νέα άφιξη: Γκαλερί Rodeo στον Πειραιά

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
Cairo 1150 B.C. Oil on linen, 34.3 x 66 cm, 2018, Unique. Courtesy of Rodeo

Ο νέος χώρος της γκαλερί Rodeo, που ιδρύθηκε από τη Σύλβια Κούβαλη το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από το 2014 λειτουργεί μόνιμα στο Λονδίνο, άνοιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακριβώς πίσω από το λιμάνι του Πειραιά. Σε μια παλιά, ψηλοτάβανη αποθήκη των αρχών του 20ού αιώνα η γκαλερί θα εκθέτει έργα διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών σε μια περιοχή μακριά από το καλλιτεχνικό «κέντρο» της πόλης. Ο χώρος θα φιλοξενεί από τις 18 Ιουνίου την ατομική έκθεση «Snowlion» του Αμερικανού ζωγράφου Leidy Churchman.

Info:

Rodeo (Πολυδεύκους 41, Πειραιάς, 210 4123977)

18/6-2/9

Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σάβ. 12:00-19:00

Δύο Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στην γκαλερί Evripides

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
«Color Flows»: H Δάφνη Κωστοπούλου μας συστήνει αιθέριες εικόνες ελληνικών τοπίων γεμάτες ήλιο και θάλασσα. Φωτο: Katoufas bros

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε τις δύο ατομικές εκθέσεις των νεαρών εικαστικών Στέλλας Καπεζάνου και Δάφνης Κωστοπούλου που φιλοξενεί η κολωνακιώτικη γκαλερί Ευριπίδης.


Η Στέλλα Καπεζάνου μας εισάγει σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο σύμβολα και στερεότυπα μιας εφήμερης ευημερίας, δοσμένα με στοιχεία ειρωνείας και αυτοσαρκασμού, στην πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα με τίτλο «Βrit Pond», ενώ η Δάφνη Κωστοπούλου μας συστήνει αιθέριες εικόνες ελληνικών τοπίων γεμάτες ήλιο και θάλασσα, που απελευθερώνουν τη φαντασία και αιχμαλωτίζουν τη σκέψη, καλώντας τον θεατή να «συμπληρώσει» ό,τι δεν αποκαλύπτεται στο χαρτί στη δεύτερη ατομική της της έκθεση με τίτλο «Color Flows».

Info:

Evripides Art Gallery (Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3615909)

Έως 30/6

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11:00-20:30, Τετ., Σάβ. 11:00-17:00, Κυρ.-Δευτ. κλειστά

Καλοκαίρι στην πόλη με την γκαλερί The Breeder

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
Άγγελος Παπαδημητρίου - Paradiso, 2014, neon. Courtesy The Breeder, Athens

H γκαλερί The Breeder συνεργάζεται αυτήν τη φορά με το ξενοδοχείο Hilton και παρουσιάζει τo πρότζεκτ «Summer in the city» με έργα των καλλιτεχνών HOPE, Άγγελου Παπαδημητρίου, Σοφίας Στέβη και Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη. Οι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από την αστική σημειολογία, τις φωτεινές επιγραφές στα κέντρα διασκέδασης, τους πλανόδιους πωλητές και την αρχαιότητα και δημιουργούν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους έργα που σφύζουν από συμβολισμούς.


Παράλληλα, στον χώρο της γκαλερί στο Μεταξουργείο συνεχίζεται η τρίτη ατομική έκθεση στην Αθήνα της Ελβετο-ιρανής καλλιτέχνιδος Vanessa Savafi με επιτοίχια γλυπτά και φωτογραφικά έργα στα οποία κυριαρχεί η σιλικόνη, ενώ από τις 17 Ιουνίου εγκαινιάζεται στο playroom η έκθεση «Super Paradise» του Κύπριου Ορέστη Λαζούρα με μια σειρά έργων εμπνευσμένων από την κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας.

Info:

Aethrion, HILTON Athens (Βασιλίσσης Σοφίας 46)

The Breeder (Ιάσονος 45, 210 3317527)

Έως 31/8

Ώρες λειτουργίας γκαλερί: Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00

Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι Facebook Twitter
Dries Verhoeven - «Τοπία Ενοχής». Φωτο: Kevin McElvaney

Δείτε ακόμα

• Την πολυδιάστατη έκθεση «Odysseus and the Bathers» του Αμερικανού καλλιτέχνη Paul Chan που παρουσιάζει ο οργανισμός NEON στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 5/7 έως τις 14/10.


• Τη βιντεο-εγκατάσταση «Τοπία Ενοχής» του Ολλανδού Dries Verhoeven στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του «Ανοίγματος στην Πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών (24/6-3/7).


• Την κεντρική έκθεση στο κτίριο της Οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και τις παράλληλες εκθέσεις και δράσεις του Athens Photo Festival 2018 (μέχρι το τέλος Ιουλίου).


• Την φωτογραφική έκθεση «Ματίς - Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» με εικόνες του Κολομβιανού φωτογράφου Λέο Ματίς που συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από το βιβλίο του 100 χρόνια μοναξιά, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (14/6-29/7).

• Τις δράσεις του «Synikismos Festival», του πρώτου νέου θεσμού που διοργανώνει η Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (15-24/6).

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Τζορτζ Κόντο στη LIFO: Μου λείπει πολύ ο Μπασκιά. Θα ήθελα να αράξω κάπου μαζί του και να ξανακάνουμε πλάκες

Εικαστικά / O Τζορτζ Κόντο στη LIFO: Μου λείπει πολύ ο Μπασκιά. Θα ήθελα να αράξω κάπου μαζί του και να ξανακάνουμε πλάκες

Mε αφορμή την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες, ο Αμερικανός ζωγράφος μιλάει στη LiFO για τη ζωή του, το έργο του και τη σχέση του με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Τοπία Ενοχής»: Μια νέα πρόκληση του Dries Verhoeven στο Φεστιβάλ Αθηνών

Εικαστικά / «Τοπία Ενοχής»: Μια νέα πρόκληση του Dries Verhoeven στο Φεστιβάλ Αθηνών

Έναν χρόνο μετά το αξέχαστο «Phobiarama», ο Ολλανδός καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα με ένα νέο έργο, που εξετάζει τους δυσδιάκριτους ρόλους του θύματος και του θύτη στη σημερινή κοινωνία της καταστροφολαγνείας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
«Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Εικαστικά / «Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις του ερωτισμού, η Ελένη Μπαγάκη, η Σοφία Μιτσώλα και η Janice Nowinski προσφέρουν τρεις διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει να βλέπεις –και να σε βλέπουν– με τους δικούς σου όρους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Εικαστικά / Η Αρτεμίσια Τζεντιλέσκι ήταν πολύ περισσότερο από μια εκδικήτρια ηρωίδα της ζωγραφικής

Μια νέα έκθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αναδείξει το έργο της γενναίας καλλιτέχνιδας της μπαρόκ ζωγραφικής του 17ου αιώνα, με την πρώιμη φεμινιστική προσέγγιση, μέσα από μια φρέσκια οπτική, φωτίζοντας πτυχές πέρα από τη μυθολογία της προσωπικής της τραγωδίας και παρουσιάζοντας έργα της για πρώτη φορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ