WSJ: Οι δυσκολίες του Ζάεφ να πείσει τους συμπατριώτες του για την αλλαγή του ονόματος

WSJ: Οι δυσκολίες του Ζάεφ να πείσει τους συμπατριώτες του για την αλλαγή του ονόματος Facebook Twitter
EPA/Nake Batev
0

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη χώρα του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με την μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονια», αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για μετονομασία της χώρας του σε "Βόρεια Μακεδονία" θέτοντας τέλος σε μια 27χρονη διαμάχη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει πλέον να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η επιβράβευση ένταξης στην ΕΕ αξίζει το ασυνήθιστο βήμα να αλλάξει το όνομα της χώρας - και ότι αυτό τελικά θα συμβεί» γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έγκριση της συμφωνίας αλλαγής ονόματος σε δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ το φθινόπωρο, θα είναι απλά το επόμενο βήμα. Μετά από αυτό, απαιτείται η επικύρωση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ.

Τα σημερινά μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν την επίλυση μιας μακρόχρονης διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ωστόσο, ορισμένα είναι απρόθυμα να δεχθούν νέες χώρες στην ΕΕ - τουλάχιστον μέχρι η Ένωση να ασχοληθεί με τα δικά της εσωτερικά προβλήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών και την επακόλουθη άνοδο εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων, που επιθυμούν μια πιο χαλαρή ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της ΕΕ με πρωτοστάτες τη Γαλλία και την Ολλανδία, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά μας αρκεί. Ίσως πιο συγκεκριμένες προτάσεις θα προσέφεραν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, καθώς πρόκειται να διοργανώσουμε δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουμε περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες μας», δήλωσε o κ. Ζάεφ.

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόριαν Γιοβανόφσκι, αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού σταθμού NovaTV, «αλλά οι φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι οι μοναδικές συνεκτικές δυνάμεις που διατηρούν τη «Μακεδονία» ενιαία ως πολυπολιτισμική χώρα», υπογράμμισε.

Παρά την απροθυμία της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σχεδόν το 75% των Σκοπιανών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Zάεφ, που γνωρίζει καλά τα εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης και την κόπωση της διεύρυνσης, απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τον διπλωματικό συμβιβασμό με την Ελλάδα και να τον ανταμείψει γι 'αυτό.

«Η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες είναι αυτό που επιθυμεί η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Zάεφ.

«Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να προσφέρουμε μόνον οφέλη. Μερικές φορές, χώρες όπως οι δικές μας, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο σε (ευρωπαϊκές) αξίες από ότι κάποια μέλη της», συμπλήρωσε.

Οι εθνικιστές στην ΠΓΔΜ αντιτίθενται στο συμβιβαστικό όνομα που έχει συμφωνήσει ο Zαεφ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, οι εθνικιστές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το όνομα «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς προέρχεται αρχικά από το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, την πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν την απροθυμία της ΕΕ για ένταξη της χώρας τους, δήλωσε ο James Ker-Lindsay, μελετητής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο London School of Economics.

«Θα υποστηρίξουν ότι η ΕΕ απλά δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε.

Ο κ. Zαεφ πρέπει επίσης να ξεπεράσει την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές για την ολοκλήρωσή της.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνει πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος IΒάνοφ, καθώς και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα μεταβάλλουν τη στάση τους εάν οι πολίτες υποστηρίξουν την αλλαγή ονόματος στο δημοψήφισμα.

«Είμαι πολύ θετικός, καθώς όλοι υπόσχονται ότι εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, θα υπακούσουν στην απόφαση των πολιτών», δήλωσε ο Ζάεφ. «Αν ο πρόεδρος δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για πρόταση μομφής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Το παιχνίδι του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από την έκκληση για ένα ευρωπαϊκό μέλλον στους ψηφοφόρους. «Είναι οδυνηρό, αλλά ξέρω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Zαεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία καλωσόρισε τα δύο νέα πάντα του ζωολογικού κήπου της Μαδρίτης

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία καλωσόρισε τα δύο νέα πάντα του ζωολογικού κήπου της Μαδρίτης

Ο Τζιν Σι και η Ζου Γιου έφτασαν από την Κίνα στον ζωολογική κήπο της Μαδρίτης στις 29 Απριλίου - Το γιγάντια πάντα είναι οι καλύτεροι «πρέσβεις» του Πεκίνου στο εξωτερικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βουλευτής απειλεί την Ουκρανία με «ασύμμετρη απάντηση» αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με όπλα των ΗΠΑ

Διεθνή / Βουλευτής απειλεί την Ουκρανία με «ασύμμετρη απάντηση» αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με όπλα των ΗΠΑ

Ο Ρώσος βουλευτής Καρταπόλοφ είπε ότι η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει περιορισμένες πυραυλικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα δεν θα επηρεάσει την εισβολή
NEWSROOM
Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Διεθνή / Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι κανένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απόβαση στην Νορμανδία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ