Ζάεφ στη DW: Διασφαλίσαμε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας»

Ζάεφ στη DW: Διασφαλίσαμε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας» Facebook Twitter
EPA/FLORIAN WIESER
0

Τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας στο ονοματολογικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας».

Εκτός από τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, μίλησε για τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το 2019.

«Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα, ερωτηθείς για το πόσο η υπό όρους πρόσκληση της ΕΕ μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειές του να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει την συμφωνία, ο Ζάεφ τόνισε ότι «παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019»

«Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ισχυρές αντιστάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα ως προς την αναγνώριση ενός «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» και τις ανησυχίες του για την καταψήφιση της συμφωνίας από τους ΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σχολίασε: «Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (...) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών».

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός», ανέφερε.

Επεσήμανε τέλος ότι «τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM