Η Τουρκία επιβάλλει δασμούς σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα

Η Τουρκία επιβάλλει δασμούς σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα Facebook Twitter
EPA
0

Στην εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών ύψους 266.5 εκατ. δολαρίων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά σήμερα η Τουρκία, για τους «ασύνετους» και «αβάστακτους» επιπλέον δασμούς στον χάλυβα που αποφάσισε η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

«Το συνολικό δασμολογικό φορτίο που επιβάλλει σήμερα η Τουρκία στις ΗΠΑ είναι ανάλογο του επιπλέον κόστους που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω των δασμών που της επέβαλαν οι ΗΠΑ», αναφέρει ο Ζεϊμπεκτσί.

Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

«Είναι ανάλογα, μελετημένα και σχεδιασμένα ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που ενθαρρύνουμε τον διάλογο». δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλει δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας επικρίσεις από άλλες χώρες ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Οι αμερικανικοί δασμοί επιβλήθηκαν σε βάρος της Ευρώπης, του Καναδά και του Μεξικού από την 1η Ιουνίου, μετά τη λήξη των προσωρινών εξαιρέσεών τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πέμπτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και το ύψος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 20,6 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις ενεργές, ρωμαλέες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Ζεϊμπεκτσί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM