Πώς ενημερώνονται οι Έλληνες - Τα κανάλια, οι ιστοσελίδες και τα media που προτιμούν

Πώς ενημερώνονται οι Έλληνες - Τα κανάλια, οι ιστοσελίδες και τα media που προτιμούν Facebook Twitter
0

Τα μέσα που επιλέγουν οι Έλληνες προκειμένου να ενημερωθούν για τις ειδήσεις, αποκαλύπτει νέα έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την «Έκθεση Ψηφιακών Ειδήσεων» (Digital News Report), η χώρα μας είναι μία από τις λίγες στον κόσμο, όπου οι πολίτες προτιμούν σε ποσοστό 71% να ενημερώνονται για τις ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως από το Facebook (60%), παρά από τις άλλες πιο παραδοσιακές πηγές ειδήσεων.

Γενικότερα, τα online media χρησιμοποιούνται το 2018 στη χώρα μας ως πηγή ειδήσεων από μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών (94%) από ό,τι η τηλεόραση (67%) και οι εφημερίδες (26%).

Η έκθεση βασίζεται σε μια online δειγματοληπτική έρευνα της εταιρείας YouGov σε περίπου 74.000 ανθρώπους σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα για τη χώρα μας, η χρήση του Facebook για τις ειδήσεις εμφανίζει μικρή κάμψη 2% φέτος (σε 60% των ερωτηθέντων από 62% το 2016).

Ακολουθούν σε δημοφιλία για ειδησεογραφική ενημέρωση το YouTube με 36% (αύξηση 4% έναντι του 2016), το Facebook Messenger 22% (αύξηση 5%), το Viber 14% (αύξηση 4%), το Twitter 13% (αμετάβλητο) και το Instagram 10% (αύξηση 4%).

Διαφαίνεται έτσι, αν και σε μικρότερο βαθμό, μια τάση παρόμοια με αυτή που επικρατεί διεθνώς: οι χρήστες σταδιακά απομακρύνονται από το Facebook και στρέφονται για τις ειδήσεις σε εναλλακτικές εφαρμογές (Messenger, Viber, Instagram, Snapchat κ.α.).

Όσον αφορά στις συσκευές που επιλέγουν οι χρήστες για να έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις, το 2018 το 70% χρησιμοποιεί σταθερό ή φορητό υπολογιστή (από 72% το 2016), το 60% «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (από 47%) και το 29% υπολογιστή- tablet (από 28%).

Το 49% των χρηστών, μοιράζεται τις ειδήσεις που θεωρεί ενδιαφέρουσες, με άλλους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (32%) προχωρά σε σχολιασμό των ειδήσεων μέσω αναρτήσεων κ.ά.

Όσον αφορά στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), η πιο συχνή επιλογή για ειδησεογραφική ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση είναι ο Σκάι (τηλεόραση και ραδιόφωνο) σε ποσοστό 57%.

Ακολουθούν τα παρακάτω κανάλια:

  • ΑΝΤ1 (45%),
  • ALPHA (44%),
  • STAR (31%) και
  • ΕΡΤ (31%).

Παράλληλα, ένας στους δέκα Έλληνες αναφέρει ότι ενημερώνεται για τις ειδήσεις από ξένα μέσα (προηγούνται το BBC με 11% και το CNN με 9%).

Από τα online μέσα, ως πηγή ειδήσεων, προηγείται το Newsbomb.gr με 34%. Ακολουθούν τα In.gr (26%), News247.gr (26%), Skai online (24%), Newsit.gr (24%), Tromaktiko (21%), Zougla.gr (20%), mixanitouxronou.gr (20%), Yahoo!News (19%), Newsbeast.gr (18%), iefimerida.gr (17%), Kathimerini online (16%), Proto Thema online (16%), Lifo.gr (16%) και Enikos.gr (16%).

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις είναι μία από τις χαμηλότερες διεθνώς (μόνο 26%), σύμφωνα με την έκθεση. 

Ως το μέσο με το μεγαλύτερο ποσοστό αξιοπιστίας αξιολογείται η «Καθημερινή» (5,99 σε μια κλίμακα από μηδέν έως 10), ενώ ακολουθούν η Real (5,87), o Alpha (5,86), το In.gr (5,85), o ANT1 (5,76), το «Βήμα» (5,73) και η «Εφημερίδα των Συντακτών» (5,7).

Δύο άλλα χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι ότι είναι μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρηστών πρόθυμων να πληρώσουν συνδρομή για online μέσο ενημέρωσης (μόνο το 6%), αλλά και η πρώτη στον κόσμο χώρα σε ποσοστό χρηστών (42%) που χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα λογισμικού (adblockers) για να μπλοκάρουν τις διαφημίσεις στις συσκευές τους. Στην ηλικία κάτω των 35 ετών το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο (57%). 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM
Ο Stephen Colbert έσβησε τα φώτα του Late Show με τον Paul McCartney

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ έριξε αυλαία στο Late Show με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το ιστορικό late-night franchise του CBS αποχαιρέτησε το κοινό του ύστερα από 33 χρόνια, με ένα φινάλε γεμάτο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Έλβις Κοστέλο, Τζον Μπατίστ, διάσημα cameos, μια μάυρη τρύπα που κατάπιε το Ed Sullivan Theater και σχεδόν καμία ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM
Ένας από τους πρώτους άνδρες supermodels, μια αίρεση στη Νέα Υόρκη και ο Φάμπιο: Το HBO έκανε σειρά μια απίστευτη αληθινή ιστορία

TV & Media / Ένας από τους πρώτους άνδρες supermodels, μια αίρεση στη Νέα Υόρκη και ο Φάμπιο: Το HBO έκανε σειρά μια απίστευτη αληθινή ιστορία

Το Bring Me the Beauties: A Model Cult αφηγείται την ιστορία του Χόιτ Ρίτσαρντς, ενός από τα πρώτα male supermodels των ’80s, που έζησε για χρόνια μέσα στην αίρεση Eternal Values.
THE LIFO TEAM