Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ και αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ και αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/kcna
0

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA.

Το KCNA μετέδωσε συγκεκριμένα πως, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σιγκαπούρη, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ».

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

Παράλληλα, το KCNA ανέφερε πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας. 

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ αναστέλλει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων από κοινού με τη Νότια Κορέα, όσο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια όσο διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την Πιονγιάνγκ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στη Σιγκαπούρη, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Κιμ το ενδεχόμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απάντησε: «νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή, οπωσδήποτε θα έρθει στον Λευκό Οίκο».


Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ τόνισε πως η χωρίς προηγούμενο συνάντησή του στη Σιγκαπούρη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν συνέβαλε να αποφευχθεί «μια πυρηνική καταστροφή».


«Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από μια δυνητική πυρηνική καταστροφή!», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Όχι πια εκτοξεύσεις πυραύλων, ούτε δοκιμές πυρηνικών όπλων! Οι όμηροι επέστρεψαν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ πρόεδρε Κιμ, η ημέρα μας μαζί ήταν ιστορική!», πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM
Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM