Μέρκελ για Τραμπ: Η απόσυρση με tweet είναι απογοητευτική και κάπως θλιβερή

Μέρκελ για Τραμπ: Η απόσυρση με tweet είναι απογοητευτική και κάπως θλιβερή Facebook Twitter
EPA/IAN LANGSDON
0

«Απογοητευτικά και κάπως θλιβερά», χαρακτήρισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της G7 και συγκεκριμένα την απόσυρση της στήριξης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο κοινό ανακοινωθέν με ανάρτηση στο Twitter.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα. Τόνισε ωστόσο ότι η Σύνοδος δεν σηματοδοτεί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - ΗΠΑ.

«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξής της αργά το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Eξήγησε ωστόσο ότι η κλιμάκωση των διατυπώσεων δεν βελτιώνει την κατάσταση και σημείωσε ότι η ίδια θεωρεί ότι το έγγραφο της G7 εξακολουθεί να ισχύει.

Η ενέργεια του Αμερικανού Προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, ενίσχυσε την δική της άποψη, υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» και τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια», τόνισε η Καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει το τέλος της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, παρά την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διατλαντική εταιρική σχέση», επέμεινε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με τα οποία η Ευρώπη σχεδιάζει να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε ο Καναδάς, ενώ διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για κυρώσεις σύμφωνες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας καταληστεύσουν ξανά και ξανά. Αντ' αυτού, θα δράσουμε κι εμείς», δήλωσε, σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο και, ειδικά για την απειλή του Προέδρου Τραμπ περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, σημείωσε ότι πρώτα θα επιχειρηθεί η αποτροπή τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει με την ίδια συνοχή, όπως τώρα.

«Η Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντική μόνο όταν είναι ενωμένη», είπε η Καγκελάριος και τόνισε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «Πρώτα η Γερμανία», αλλά «Πρώτα η Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

Κατευναστική ήταν η κυρία Μέρκελ και γενικότερα για τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ρώμη, σημειώνοντας ότι στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στον Καναδά συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και, μεταξύ άλλων, του πρότεινε συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

«Αυτό μας βγάζει σε πρώτη φάση κάπως από την ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε η Καγκελάριος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM