Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά- Μέρκελ και Μακρόν εναντίον Τραμπ στη G7

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά- Μέρκελ και Μακρόν εναντίον Τραμπ στη G7 Facebook Twitter
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς κινήθηκαν σήμερα προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής και εμπορικής κρίσης καθώς ανώτατοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επιτέθηκαν στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «πολύ ανέντιμο και αδύναμο».

Στην αντιπαράθεση εισήλθαν η Γερμανία και η Γαλλία που επέκριναν αυστηρά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του για ένα κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά (G7) στο οποίο είχαν καταλήξει οι ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στον Καναδά χθες, κατηγορώντας τον ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ απάντησε στην επίθεση του Λευκού Οίκου λέγοντας πως οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν, πως ο Καναδάς θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα στους δασμούς των ΗΠΑ με μετρημένο και αμοιβαίο τρόπο και πως ο Καναδάς θα είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει.

«Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων... και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο», δήλωσε σήμερα η Φρίλαντ στους δημοσιογράφους στο Κεμπέκ.

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αύξησε την ένταση και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε τον Τριντό ότι προδίδει τον Τραμπ με «πολωτικές δηλώσεις» για την εμπορική πολιτική που κινδυνεύουν να κάνουν τον ηγέτη των ΗΠΑ να εμφανιστεί αδύναμος παραμονές της ιστορικής συνόδου κορυφής με τη Βόρεια Κορέα.

Ώρες αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του από την κοινή δήλωση και επιτέθηκε στον Τριντό, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου και ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο μετέφεραν το μήνυμα στο εσωτερικό σε πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές σε μια ασυνήθιστη επίθεση σε έναν στενό σύμμαχο και γείτονα των ΗΠΑ.

«(Ο Τρουντό) πραγματικά σαν να μας μαχαίρωσε πισώπλατα», δήλωσε ο Κούντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος συνόδευσε τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των πλουσίων χωρών το Σάββατο, στην εκπομπή State of the Union του CNN.

Ο Ναβάρο είπε στο Fox Νews Sunday: «Υπάρχει μια θέση στην κόλαση ειδικά για όποιον ηγέτη εμπλέκεται σε διπλωματία κακής πίστης με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και στη συνέχεια προσπαθεί να τον μαχαιρώσει πισώπλατα πηγαίνοντας προς την πόρτα και αυτό έκανε ο κακόπιστος Τζάστιν Tρουντό με αυτή τη συνέντευξη Τύπου-πυροτέχνημα, αυτό είναι που έκανε ο αδύναμος ανέντιμος Τζάστιν Τρουντό».

Ο Τρουντό δεν απάντησε αμέσως αλλά το γραφείο του δήλωσε το Σάββατο αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του για το ανακοινωθέν πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στη συνέντευξη Τύπου που δεν έχει πει προηγουμένως στον Τραμπ.

Οι ηγέτες της G7 έδειχναν το ίδιο σαστισμένοι με τον Καναδά από την ξαφνική διπλωματική αντιπαράθεση, και η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

Έχοντας φύγει από τη σύνοδο κορυφής της G7 νωρίς, η ανακοίνωση του Τραμπ στο Twitter ότι αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν τορπίλισε αυτό που φαινόταν να είναι μια εύθραυστη συναίνεση σε μια εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους πιο στενούς συμμάχους της.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι μπορεί να διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς πλήττοντας την αυτοκινητοβιομηχανία και εξανεμίζοντας τις προσπάθειες της G7 να εμφανιστεί με ενιαίο μέτωπο.

«Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η εμπιστοσύνη μπορεί να καταστραφεί με 280 χαρακτήρες στο Twitter», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας όταν ρωτήθηκε για τη στροφή 180 μοιρών του Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης το ανακοινωθέν της G7, δήλωσε Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως όποιος αφίσταται από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής δείχνει «ανακολουθία και ασυνέπεια».

«Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από θυμούς και μηνύματα. Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM