Τα Πέντε Αστέρια γιόρτασαν τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση

Τα Πέντε Αστέρια γιόρτασαν τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση Facebook Twitter
To Κίνημα των 5 Αστέρων είναι πρώτη δύναμη στη χώρα έχοντας συγκεντρώσει το 32% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου και κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση σε μια χώρα ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνεργασία της Λέγκα. (EPA/Massimo Percossi)
0

«Την κυβέρνηση την έχετε εσείς, όχι εμείς!», δήλωσε ένας από τους ομιλητές απευθυνόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) που γιόρτασαν χθες Σάββατο στη Ρώμη τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα ιταλική κυβέρνηση.

«Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, ούτε καν εγώ», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, ο άνθρωπος που τα ξεκίνησε όλα. Αυτός είναι που το 2009 δημιούργησε το Κίνημα των 5 Αστέρων για να διαμαρτυρηθεί για τα παραδοσιακά κόμματα στην Ιταλία και πλέον βρίσκεται μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στο τιμόνι της χώρας.

Η Πάολα Ταβέρνα, αντιπρόεδρος της Γερουσίας, δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει την εξέλιξη: «Πριν δέκα χρόνια ήμουν μια λαϊκή γυναίκα, η οποία, είμαι περήφανη να το πω, άκουγε τον Μπέπε ο οποίος διηγούνταν ήδη όλα όσα ζούμε τώρα», θυμήθηκε συγκινημένη ενώπιον χιλιάδων «γκριλίνι», όπως χαρακτηρίζονται καμιά φορά οι οπαδοί του M5S.

Αξιοπρέπεια, ελπίδα, αλήθεια, αυτές οι λέξεις επανέρχονται συνεχώς στις ομιλίες των ηγετικών στελεχών αλλά και στα σχόλια των υποστηρικτών αυτού του μη τυπικού κινήματος, που γεννήθηκε από την αγανάκτηση των Ιταλών απέναντι στην πολιτική τάξη και την αίσθηση ότι οι πολιτικοί τους έχουν εγκαταλείψει.

«Επιτέλους οι πολίτες διατάσσουν, η πολιτική έχει περιχαρακωθεί στα παλάτια της εξουσίας, όμως άνοιξαν τις πόρτες», σημειώνει ο Κόζιμο, ένας 55χρονος μηχανικός οπαδός του M5S από τη νότια Ιταλία.

Πλέον το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι πρώτη δύναμη στη χώρα έχοντας συγκεντρώσει το 32% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου και κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση σε μια χώρα ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνεργασία της Λέγκα.

Η συμμαχία του με το ακροδεξιό κόμμα δεν φαίνεται να αμφισβητείται ή να δυσαρεστεί τους υποστηρικτές του M5S.

«Είμαι υποστηρικτής του PCI, του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος», δηλώνει ο 62χρονος Τζιοβάνι, όμως αυτό που μετρά σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι η αριστερά ή η δεξιά, αλλά αυτός που μπορεί να ενεργήσει προς όφελος των πολιτών».

Και σε αυτό τον τομέα δεν έχουν λείψει οι υποσχέσεις από το M5S, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία τα τελευταία δέκα χρόνια να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κατέστρεψαν την Ιταλία, την εγκατέλειψαν στα λόμπι, τους τραπεζίτες και υπέκυπταν στις διαταγές των Βρυξελλών.

«Καλησπέρα κυρίαρχε ιταλικέ λαέ!» φώναξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο.

«Σήμερα, το κράτος είμαστε εμείς», απάντησε ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του κινήματος και πλέον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας.

Πλέον «υπάρχει ένας κόσμος που φεύγει και ένας νέος κόσμος που ξεκινά και φτάνει», δήλωσε στο πλευρό του ο Μπέπε Γκρίλο.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν», τονίζει η Άνα, δημοτική υπάλληλος.

«Εσείς θα κρίνετε αν εργαστήκαμε σωστά», δεσμεύεται ο ντι Μάιο. Και ο λαός του Κινήματος των 5 Αστέρων που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του δεν σκοπεύει τώρα να αφήσει να τον ξεχάσουν.

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να φοβάται αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν να την στηρίξουν και τους οποίους πλέον εκπροσωπεί. Σήμερα τους χειροκροτούν, όμως αύριο μπορεί να τους αποδοκιμάζουν», τονίζει ο Κρίστιαν, ένας 32χρονος εργάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM