Ο Τραμπ λέει πως η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανόν να αναβληθεί

Ο Τραμπ λέει πως η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανόν να αναβληθεί Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε σήμερα ότι η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα.

«Είναι πιθανό να μη συμβεί στις 12 Ιουνίου» στη Σιγκαπούρη, είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου υποδέχτηκε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Η σύνοδος «ίσως να γίνει αργότερα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ορισμένες προϋποθέσεις», τις οποίες όμως δεν ανέλυσε.

Ο Τραμπ έκρινε πάντως ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλάει «πολύ σοβαρά» όταν εκφράζει την πρόθεσή του για αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρατήρησε μια διαφοροποίηση στο ύφος που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα μετά τη δεύτερη συνάντηση του Κιμ με τον πρόεδρο της Κίνας, τον Σι Τζινπίνγκ.

«Υπήρχε μια διαφορά όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγε από την Κίνα την δεύτερη φορά. Είχε διαφορετική συμπεριφορά μετά από αυτήν τη συνάντηση και ξαφνιάστηκα λίγ»", είπε, διερωτώμενος για τον ρόλο που παίζει ο Κινέζος ομόλογός του. «Τα πράγματα άλλαξαν μετά από αυτήν τη συνάντηση και δεν μπορώ να πω ότι αυτό με χαροποιεί», υπογράμμισε.

Ο Τραμπ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνάντηση κορυφής μεταξύ του Μουν και του Κιμ. Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί στα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, σε μια ιστορική, γεμάτη συμβολισμούς συνάντηση.

Την περασμένη εβδομάδα η Πιονγιάνγκ απείλησε να ακυρώσει τη σύνοδο της Σιγκαπούρης αν πιεστεί να εγκαταλείψει μονομερώς το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Αν η σύνοδος αυτή ακυρωθεί ή αποτύχει, αυτό θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα για τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του που ελπίζουν ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα της προεδρίας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε και σήμερα τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο Κιμ θα είναι ασφαλής και η χώρα του θα πλουτίσει αν προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση.

Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Μουν είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και με τον σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, τους οποίους ενθάρρυνε να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο της Σιγκαπούρης.

«Εμείς οι Νοτιοκορεάτες (...) αναμένουμε πολλά από εσάς. Παρακαλούμε, φροντίστε μας», είπε αστειευόμενος – ένα αστείο που πάντως υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στη συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM