«Κοινοτοπία» οι πυροβολισμοί σε σχολεία των ΗΠΑ: Σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό την εβδομάδα

«Κοινοτοπία» οι πυροβολισμοί σε σχολεία των ΗΠΑ: Σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό την εβδομάδα Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όπου επαναλαμβάνονται τακτικά περιστατικά με μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε λύκειο του Τέξας με τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Περίπου κάθε εβδομάδα σημειώνεται ένα αντίστοιχο περιστατικό σε σχολείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Everytown for Gun Safety, μια οργάνωση που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων στη χώρα.

Πραγματικά τα αμερικανικά σχολεία είναι ολοένα και λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία και οι Αμερικανοί μοιάζουν να το έχουν αποδεχθεί. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά δεν φτάνουν καν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με δεδομένη την κοινοτοπία τους.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που κρατά η Washington Post, από το 1999 και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 214.000 Αμερικανοί μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ζήσει ένα περιστατικό ένοπλης βίας στο σχολείο τους.

Τουλάχιστον 139 παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχολεία το ίδιο διάστημα.

Οι τραγωδίες ανατροφοδοτούν κάθε φορά την ίδια συζήτηση: πρέπει να τοποθετηθούν ανιχνευτές μετάλλων στα σχολεία; Πρέπει να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί;

Στις 14 Φεβρουάριο ένας έφηβος κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο σκόρπισε τον θάνατο στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, με θύματα 17 συμμαθητές και καθηγητές του.

Η τραγωδία αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοστάτες τους επιζώντες της τραγωδίας, οι οποίοι ζητούσαν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία που αφορά την οπλοκατοχή. Στις 24 Μαρτίου ένα με δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ κατά της οπλοκατοχής.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που κινητοποιήθηκαν παρουσιάστηκαν ως «η γενιά των μαζικών πυροβολισμών» ή «η γενιά του Κόλουμπαϊν», το όνομα του σχολείου του Κολοράντο όπου δύο μαθητές σκότωσαν 12 παιδιά και έναν καθηγητή το 1999.

Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε σε νομοθετικό επίπεδο, πέρα από μερικά μεμονωμένα μέτρα που ελήφθησαν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν και μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ εμφανίστηκε πρόθυμος να αντιπαρατεθεί με το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, τελικά πρότεινε απλώς να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί και εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του λόμπι, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Τέξας.

Σε έρευνά της για τους «ενεργούς δράστες» την περίοδο 2000 με 2013 η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία παρατηθεί «αύξηση στη συχνότητα» των περιστατικών.

Στο 70% των περιπτώσεων τα περιστατικά έχουν ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο, κάτι που δεν επιτρέπει επαρκή χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν. Στο 24,4% των περιπτώσεων οι πυροβολισμοί σημειώνονται σε σχολικά περιβάλλοντα.

Οι δράστες που έχουν ανοίξει πυρ μέσα σε λύκεια ή κολέγια στις περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις φοιτούν σε αυτά, όπως συνέβη στο λύκειο του Πάρκλαντ και της Σάντα Φε.

Τέλος, το FBI επισημαίνει ότι τα περιστατικά που σημειώνονται σε χώρο σχολείου είναι συχνά πιο αιματηρά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM