«Κοινοτοπία» οι πυροβολισμοί σε σχολεία των ΗΠΑ: Σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό την εβδομάδα

«Κοινοτοπία» οι πυροβολισμοί σε σχολεία των ΗΠΑ: Σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό την εβδομάδα Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όπου επαναλαμβάνονται τακτικά περιστατικά με μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε λύκειο του Τέξας με τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Περίπου κάθε εβδομάδα σημειώνεται ένα αντίστοιχο περιστατικό σε σχολείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Everytown for Gun Safety, μια οργάνωση που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων στη χώρα.

Πραγματικά τα αμερικανικά σχολεία είναι ολοένα και λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία και οι Αμερικανοί μοιάζουν να το έχουν αποδεχθεί. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά δεν φτάνουν καν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με δεδομένη την κοινοτοπία τους.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που κρατά η Washington Post, από το 1999 και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 214.000 Αμερικανοί μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ζήσει ένα περιστατικό ένοπλης βίας στο σχολείο τους.

Τουλάχιστον 139 παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχολεία το ίδιο διάστημα.

Οι τραγωδίες ανατροφοδοτούν κάθε φορά την ίδια συζήτηση: πρέπει να τοποθετηθούν ανιχνευτές μετάλλων στα σχολεία; Πρέπει να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί;

Στις 14 Φεβρουάριο ένας έφηβος κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο σκόρπισε τον θάνατο στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, με θύματα 17 συμμαθητές και καθηγητές του.

Η τραγωδία αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοστάτες τους επιζώντες της τραγωδίας, οι οποίοι ζητούσαν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία που αφορά την οπλοκατοχή. Στις 24 Μαρτίου ένα με δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ κατά της οπλοκατοχής.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που κινητοποιήθηκαν παρουσιάστηκαν ως «η γενιά των μαζικών πυροβολισμών» ή «η γενιά του Κόλουμπαϊν», το όνομα του σχολείου του Κολοράντο όπου δύο μαθητές σκότωσαν 12 παιδιά και έναν καθηγητή το 1999.

Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε σε νομοθετικό επίπεδο, πέρα από μερικά μεμονωμένα μέτρα που ελήφθησαν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν και μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ εμφανίστηκε πρόθυμος να αντιπαρατεθεί με το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, τελικά πρότεινε απλώς να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί και εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του λόμπι, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Τέξας.

Σε έρευνά της για τους «ενεργούς δράστες» την περίοδο 2000 με 2013 η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία παρατηθεί «αύξηση στη συχνότητα» των περιστατικών.

Στο 70% των περιπτώσεων τα περιστατικά έχουν ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο, κάτι που δεν επιτρέπει επαρκή χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν. Στο 24,4% των περιπτώσεων οι πυροβολισμοί σημειώνονται σε σχολικά περιβάλλοντα.

Οι δράστες που έχουν ανοίξει πυρ μέσα σε λύκεια ή κολέγια στις περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις φοιτούν σε αυτά, όπως συνέβη στο λύκειο του Πάρκλαντ και της Σάντα Φε.

Τέλος, το FBI επισημαίνει ότι τα περιστατικά που σημειώνονται σε χώρο σχολείου είναι συχνά πιο αιματηρά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM