ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γερασμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat

Γερασμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat Facebook Twitter
2

Δεύτερη πιο «γερασμένη χώρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Eurostat για την αναλογία πολιτών άνω των 65 ετών σε σχέση με τις παραγωγικές ηλικίες.

Το 2017, η αναλογία ηλικιωμένων–νέων διαμορφώθηκε στο 33,6% για τη χώρα μας, ελάχιστα κάτω από την ουραγό Ιταλία με αναλογία 34,8%.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε Έλληνα που είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του αντιστοιχούσαν μόλις τρία άτομα σε «ηλικία εργασίας», μεταξύ 15 και 64 ετών.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (20,5%), στην Ιρλανδία (20,7%), στη Σλοβακία (21,5%) και στην Κύπρο (22,8%) όπου για κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών υπάρχουν περίπου πέντε άτομα παραγωγικής ηλικίας. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξάρτησης της τρίτης ηλικίας, αποτυπώνει με τον πλέον άμεσο τρόπο τα δημογραφικά προβλήματα και τις συνέπειες τους στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, η αναλογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,7% με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού να επαναφέρει τη συζήτηση για επέκταση του εργασιακού βίου πέραν των υφιστάμενων ορίων.

Σε αντίστοιχες επισημάνσεις είχε προβεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου με τον κρίσιμο δείκτη να καταγράφει την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των μικρότερων ηλικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελλάδα
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια το πράμα παλατζάρει. Δεν είναι τυχαίο που χώρες με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα όπως η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ανοίξει ουσιαστικά τα σύνορα τους.