Από τις 24 Ιουνίου θα μπορούν να οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Από τις 24 Ιουνίου θα μπορούν να οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου, διευκρίνισε. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.

Σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να άρει το μέτρο βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα. Πλέον έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού, μουσουλμανικού βασιλείου.

Βάσει των νέων αλλαγών οι γυναίκες μπορούν πια να έχουν δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή συναυλίες. Οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά στη χώρα έπειτα από 35 χρόνια.

Ωστόσο οι Σαουδαράβισσες παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας. Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM