Άρχισε στη Χάγη η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε δεύτερο βαθμό

Άρχισε στη Χάγη η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε δεύτερο βαθμό Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης στη Χάγη, ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

O Κάρατζιτς, ηλικίας σήμερα 72 ετών, έφθασε χαμογελαστός στην αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, «πρόδρομος» του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της δίκης του. Προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας.

Η υπεράσπιση έχει οικοδομήσει την έφεσή της πάνω στο γεγονός ότι στον πρώτο βαθμό ο Κάρατζιτς υποχρεώθηκε να επιλέξει, υπό την πίεση της εισαγγελίας, ανάμεσα στο να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του -πράγμα που έκανε- ή να καταθέσει υπέρ του εαυτού του, και όχι να κάνει και τα δύο.

Μόλις έγινε δεκτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται «ήρωας» από πολλούς Σέρβους, είχε επικρίνει μια «τερατώδη» καταδίκη που εκδόθηκε στο τέλος μιας «πολιτικής δίκης».

Η σημερινή πρώτη ημέρα αυτής της διήμερης δίκης πρόκειται να αφιερωθεί σε δηλώσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής.

Ο Κάρατζιτς, από την πλευρά του, έχει την ευκαιρία να πάρει σήμερα ελεύθερα τον λόγο. Η ετυμηγορία δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν μερικοί μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM