Εκλογές στην Κύπρο: Σήμερα η κρίσιμη μάχη Αναστασιάδη-Μαλά για την προεδρία

Εκλογές στην Κύπρο: Σήμερα η κρίσιμη μάχη Αναστασιάδη-Μαλά για την προεδρία Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί και το 2013. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει το 57,48% των ψήφων και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24% με την αποχή να διαμορφώνεται στο 28,1%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και με μια διακοπή μεταξύ 12:00 -13:00 θα κλείσουν στις 18:00.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας. Με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης εξόδου και γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Στις 22:00 θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία». Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η έκτη που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες εκλογές, που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο ήταν το 1988. Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης επικράτησαν την πρώτη Κυριακή. Πρόεδρος εξελέγη στις 21/2-1988 ο Γιώργος Βασιλείου με ποσοστό 51,6%. Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιοι βρέθηκαν και πάλι να διεκδικούν εκλογή με τον Γιώργο Βασιλείου να κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου. Παρά το υψηλό εκλογικό ποσοστό ο κ. Βασιλείου δεν ξεπέρασε το όριο του 50% κατά την δεύτερη Κυριακή κάτι που πέτυχε με το οριακό 50,31% ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε και πάλι υποψηφιότητα το 1988. Από τους επτά υποψήφιους στην δεύτερη Κυριακή πέρασαν οι Κληρίδης και ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος στηριζόταν από το ΑΚΕΛ. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέχτηκε με ποσοστό 50,82%.

Το 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγέτης του ΔΗΚΟ εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,51%, έχοντας μια ισχυρή πολιτική στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πέντε χρόνια αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της Δημοκρατίας με δυο προεδρικές θητείες, αλλά απέτυχε. Στο δεύτερο γύρο πέρασαν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να εκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 53,36%. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 η εκλογή ξεκαθάρισε στο δεύτερο γύρο. Ανάμεσα στο Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά οι ψηφοφόροι με ποσοστό 57,48% εξέλεξαν τον κ. Αναστασιάδη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM