Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad

Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad Facebook Twitter
1

Ο Ingvar Kamprad, ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων IKEA, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρία.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ingvar Kamprad, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο 91χρονος επιχειρηματίας είχε ξεκινήσει πουλώντας σπίρτα σε ηλικία 5 ετών, τα οποία αγόραζε χύμα και στη συνέχεια πουλούσε ξεχωριστά.

Η IKEA ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στην αυλή του Kamprad, όπου πουλούσε ρολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Σύντομα όμως άρχισε να γίνεται γνωστό για τα εργονομικά του έπιπλα και ο Kamprad έφτασε να γίνει τελικά ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο της σουηδικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Veckans Affärer το 2004, ο Kamprad ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2010, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον ενδέκατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα, έπεσε στην 162η θέση λόγω εμπλοκής των κεφαλαίων του. Τον Ιούνιο του 2015, ο Kamprad κατατάχθηκε ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στον Δείκτη Bloomberg Billionaires, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 43,2 δισ. δολαρίων. 

Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad Facebook Twitter

Το ναζιστικό παρελθόν

Ο ιδρυτής της IKEA είχε απασχολήσει σχετικά με το παρελθόν του και τις σχέσεις του με τους Ναζί, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του. 

Το 1994, προσωπικές επιστολές του Σουηδού φασίστα Per Engdahl δημοσιοποιήθηκαν μετά το θάνατό του και αποκαλύφθηκε ότι ο Kamprad είχε προσχωρήσει στο κίνημα Pro-fascist New Swedish Movement (Nysvenska Rörelsen) του Engdahl το 1942.

Ο Kamprad ήταν μόλις 16 ετών και συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους ενώ παράλληλα στρατολογούσε μέλη στην εν λόγω ομάδα τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 1945.

Όταν ο Kamprad εγκατέλειψε την ομάδα παρέμεινε προσωπικός φίλος του Engdahl μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ο Kamprad σε επιστολή του 1994 προς τους υπαλλήλους του IKEA, αποκάλεσε την εμπλοκή του με οργάνωση "το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του" και υποστήριξε πως ήταν ένας έφηβος πολιτικά επηρεασμένος από τον πατέρα και τη γιαγιά του στο Sudet στη Γερμανία.

Το 2011, η δημοσιογράφος Elisabeth Åsbrink αποκάλυψε ότι η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας δημιούργησε αρχείο για τον Kamprad με τίτλο "Ναζί" και ότι ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 2010 της είπε: Ο Per Engdahl είναι ένας μεγάλος άνθρωπος και θα τον υποστηρίζω για όσο καιρό όπως ζω».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM