Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad

Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad Facebook Twitter
1

Ο Ingvar Kamprad, ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων IKEA, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρία.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ingvar Kamprad, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο 91χρονος επιχειρηματίας είχε ξεκινήσει πουλώντας σπίρτα σε ηλικία 5 ετών, τα οποία αγόραζε χύμα και στη συνέχεια πουλούσε ξεχωριστά.

Η IKEA ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στην αυλή του Kamprad, όπου πουλούσε ρολόγια και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Σύντομα όμως άρχισε να γίνεται γνωστό για τα εργονομικά του έπιπλα και ο Kamprad έφτασε να γίνει τελικά ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο της σουηδικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Veckans Affärer το 2004, ο Kamprad ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2010, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον ενδέκατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα, έπεσε στην 162η θέση λόγω εμπλοκής των κεφαλαίων του. Τον Ιούνιο του 2015, ο Kamprad κατατάχθηκε ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στον Δείκτη Bloomberg Billionaires, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 43,2 δισ. δολαρίων. 

Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA, Ingvar Kamprad Facebook Twitter

Το ναζιστικό παρελθόν

Ο ιδρυτής της IKEA είχε απασχολήσει σχετικά με το παρελθόν του και τις σχέσεις του με τους Ναζί, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του. 

Το 1994, προσωπικές επιστολές του Σουηδού φασίστα Per Engdahl δημοσιοποιήθηκαν μετά το θάνατό του και αποκαλύφθηκε ότι ο Kamprad είχε προσχωρήσει στο κίνημα Pro-fascist New Swedish Movement (Nysvenska Rörelsen) του Engdahl το 1942.

Ο Kamprad ήταν μόλις 16 ετών και συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους ενώ παράλληλα στρατολογούσε μέλη στην εν λόγω ομάδα τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 1945.

Όταν ο Kamprad εγκατέλειψε την ομάδα παρέμεινε προσωπικός φίλος του Engdahl μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ο Kamprad σε επιστολή του 1994 προς τους υπαλλήλους του IKEA, αποκάλεσε την εμπλοκή του με οργάνωση "το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του" και υποστήριξε πως ήταν ένας έφηβος πολιτικά επηρεασμένος από τον πατέρα και τη γιαγιά του στο Sudet στη Γερμανία.

Το 2011, η δημοσιογράφος Elisabeth Åsbrink αποκάλυψε ότι η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας δημιούργησε αρχείο για τον Kamprad με τίτλο "Ναζί" και ότι ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 2010 της είπε: Ο Per Engdahl είναι ένας μεγάλος άνθρωπος και θα τον υποστηρίζω για όσο καιρό όπως ζω».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM