Δύο νεκροί από το φονικό πέρασμα της καταιγίδας Ελεανόρ στη Γαλλία - Κίνδυνος χιονοστιβάδων στις Άλπεις

Δύο νεκροί από το φονικό πέρασμα της καταιγίδας Ελεανόρ στη Γαλλία - Κίνδυνος χιονοστιβάδων στις Άλπεις Facebook Twitter
0

Στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται η Γαλλία, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Ελεανόρ.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν πλέον κοπάσει όμως οι βροχές και το χιόνι συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα σε δεκάδες διαμερίσματα. Στο Ιζέρ, στο Κρετ ε Μπελεντόν, μια 90χρονη γυναίκα πέθανε από καρδιακή ανακοπή μέσα στο σπίτι της που είχε κατακλυστεί από όγκους λάσπης και νερού. Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά θάνατο που καταγράφεται αφού ένας νεαρός σκιέρ σκοτώθηκε χθες στις Άλπεις.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έκανε λόγο για 4 ανθρώπους «σοβαρά τραυματίες» και άλλους 22 που τραυματίστηκαν «πιο ελαφρά» από το πέρασμα της τέταρτης κατά σειράς καταιγίδας που πλήττει τη χώρα αυτόν τον χειμώνα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύουν την καταιγίδα Ελεανόρ είχαν ως αποτέλεσμα η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας να διατηρήσει σε ισχύ τον κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες στο Ιζέρ αλλά και περιοχές βορειότερα όπως το Πα ντε Καλέ.

Στις βόρειες Άλπεις, ο κίνδυνος να προκληθούν χιονοστιβάδες είναι πολύ υψηλός σε μια εποχή όπου καταγράφεται πληρότητα στα χιονοδρομικά κέντρα λόγω των σχολικών διακοπών για τις εορτές. Η Météo-France προειδοποιεί για «τεράστιους όγκους» χιονιού που «θα μπορούσαν να καταλήξουν στους δρόμους ή ακόμα και σε κατοικίες».

Στα ορεινά, πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο από τους ορμητικούς χειμάρρους ή το χιόνι, με αποτέλεσμα χωριά, όπως στο Οτ Σαβουά, να έχουν αποκλειστεί.

Επιπλέον, 15.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην ηπειρωτική Γαλλία, εξ αυτών τα 7.000 στην Αλσατία και τη Φρανς Κομτέ. Στην Κορσική περίπου 11.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο σκοτάδι, σύμφωνα με την EDF.

Την ίδια ώρα αυτή η νήσος βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, «μιας σπάνιας σφοδρότητας εν μέσω χειμώνα», επισήμανε η νομαρχία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της ξηρασίας του εδάφους.

Δύο είναι τα κύρια μέτωπα, ένα στο Σαντ' Αντρέα ντι Κοτόνε (Οτ Κορς), που έχει κάψει περίπου 10000 στρέμματα και ένα νοτιότερα, στη Σιάτρα, όπου 6500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Πέντε κατοικίες καταστράφηκαν, τουλάχιστον 5 σπίτια υπέστησαν καταστροφές.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ένας στύλος ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM
«Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / «Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τις «Active Club» – Νεοφασιστικές λέσχες μάχης που εξαπλώνονται σε 27 χώρες, οργανώνοντας διασυνοριακή δράση
LIFO NEWSROOM