Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017

Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017 Facebook Twitter
Κάθε χρόνος που φεύγει σού αφήνει τη γεύση του...
0

Κάθε χρόνος που φεύγει σού αφήνει τη γεύση του. Μια γεύση πολύπλοκη, με πολλά πλοκάμια, μια τεράστια κατσαρόλα που μέσα της βράζουν δημιουργικότητα και παράδοση, το απλό και το σύνθετο, το ντόπιο και το έξω από δω, το παλιό και το καινούργιο. Στο ξημέρωμα της νέας σελίδας, στον σκληρό δίσκο του ουρανίσκου, μαζί σου ξυπνά η διαύγεια, εκείνα τα ξεχωριστά που τα γεύτηκες για να μείνουν, η εμπειρία που σβήνει τις εμπειρίες.

1.

Το Πλυμάρι

Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017 Facebook Twitter
Όλα εδώ μαγειρεύονται με τα λαχανικά του μποστανιού, το ψάρι της «Πελαγίας», ό,τι βγάλει η οικιακή παραγωγή.

Κάπου ανάμεσα στο Χορευτό και στο Πουρί, στο βόρειο Πήλιο, υπάρχει μια παραλία. Δεν θα τη διαλέξεις για το μπάνιο σου. Μόνο βράχια και τεράστιες κροκάλες που πονάνε τα γυμνά πόδια. Ο δρόμος φτάνει ως εκεί κακήν-κακώς, σε ένα ανέγγιχτο τοπίο, πέντε-έξι απλά σπιτάκια, η «Πελαγία» αραγμένη στην κόψη του πελάγου: στην Ανάληψη θαρρείς και ο κόσμος όπως τον ξέρεις έχει αναληφθεί, παγωμένος σε μια καρτ-ποστάλ του αιώνιου, αιγαιοπελαγίτικου χρόνου.

Σκουντουφλάς στις κροκάλες, μια εσοχή σού αποκαλύπτει μια μυστική νοστιμιά. Τα μπλε καρό τραπεζομάντιλα, τα πέτρινα πεζούλια πάνω στο κύμα, γαλάζιες γλάστρες και φούξια κατιφέδες, τα χταπόδια που λιάζονται στο σκοινί κόβουν σε βεντάλιες την πελαγίσια θέα, ψωμί ζεστό, ζυμωτό, ξεφουρνίζεται από τον ξυλόφουρνο, το καλοκαίρι στο χρώμα και στο άρωμα του ούζου που ανακατεύεται με το κατσικάκι που ροδίζει ακόμα στον ξυλόφουρνο.


Όλα εδώ μαγειρεύονται με τα λαχανικά του μποστανιού, το ψάρι της «Πελαγίας», ό,τι βγάλει η οικιακή παραγωγή. Ονειρεμένες πίτες με χερίσιο φύλλο, αστακοί και καλαμάρια, σαρδέλα ψητή και γεμιστοί κολοκυθανθοί, πεταλιδομακαρονάδα με πεταλίδες μαζεμένες από τα βράχια − στο νόημα του καλού μαγαζιού μπαίνεις πρωτίστως με μια χωριάτικη που σκεπάζεται από ένα ώριμο γαλοτύρι.

Ντολμαδάκι και σαλάτα με φακές, πεταλίδα ζωντανή με δυο σταγόνες λεμόνι, τροφαντός κεφτές με αληθινή τηγανητή πατάτα, φρέσκα κρίταμα σκέτο ιώδιο μαζεμένα εκεί όπου σκάει το κύμα, άγρια βλίτα και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Να πας με τα πόδια από το Χορευτό. Να χορτάσεις το Πήλιο με τα μάτια πριν χορτάσεις τη γεύση του σε όλη της την αλήθεια.


Το Πλυμάρι, Ανάληψη, Β. Πήλιο, 6977 706151

 

2.

Sifnos Farm

Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017 Facebook Twitter
Ο Γιώργος θα μαγειρέψει για σένα μόνο την παλιά, σαν το βάθος του χρόνου, σιφνιά εμπειρία. Σαν θεία κοινωνία, με μια γεύση πέρα από τη μαγειρική.

Ο Γιώργος Ναρλής έχει ένα άνυδρο μποστάνι στη Σίφνο. Το περπατάς και νιώθεις τη δυστοκία, τη δυσκολία της πέτρινης γης του Αιγαίου, τον ιδρώτα του ανθρώπου για μια αβέβαιη τροφή. Εδώ, το ρόδινο λουλούδι της μπάμιας, ένα φυλλαράκι ρόκας κολλημένο στο χώμα, ένα καρπούζι σαν την παλάμη ενός παιδιού, ένα ντοματάκι όσο ένα κεράσι, είναι μια νίκη.


Κάτω από έναν ανήλεο ήλιο, ένα νερό ανύπαρκτο που μετριέται σε πολύτιμες σταγόνες. Έχει κι ένα πέτρινο σπιτικό στην άκρη του μποστανιού που χωρά μια τραπεζαρία κι έναν παμμέγιστο ξυλόφουρνο. Κατεβαίνεις στη σκοτεινή σκιά της πέτρας, στο τραπέζι τα ντοματάκια. Στο δίπλα πιατάκι ένα ξυλάγγουρο κομμένο στα τέσσερα. Σαν πίνακας του Κορέτζο, ο κόσμος όλος μια μαύρη σκιά που φωτίζεται από μερικά ντοματίνια κι ένα ξυλάγγουρο.


Από τον φούρνο βγαίνει η ρεβιθάδα. Δεν είναι η συνταγή, με τα δυο-τρία βασικά υλικά, ελαιόλαδο και κρεμμύδι, δεν είναι ούτε ο ξυλόφουρνος. Είναι το χύλωμα, είναι η γεύση του μικρού, άνυδρου ρεβιθιού της Σίφνου. Του παλιού σπόρου που δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμιά συνταγή.


Μπορεί και το πήλινο τσικάλι, το χώμα που γέννησε το ρεβίθι, το ίδιο χώμα που το περικλείει για να το ψήσει. Ψωμί ζυμωτό, η παλιά μυλόπετρα, η μελόπιτα. Ο Γιώργος θα μαγειρέψει για σένα μόνο την παλιά, σαν το βάθος του χρόνου, σιφνιά εμπειρία. Σαν θεία κοινωνία, με μια γεύση πέρα από τη μαγειρική.


Sifnos Farm, Κάτω Πετάλι, Σίφνος, 6979 778283, www.sifnos-farm-narlis.com

3.

Ρούμπος

Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017 Facebook Twitter
Όταν δοκιμάζεις τον ακανέ ζεστό, νιώθεις τη σερραϊκή γη που τον φτιάχνει μόνο με τα δικά της υλικά να λιώνει στο στόμα σου

«Ακανές» σημαίνει κάτι σαν ο «χαλβάς του πρίγκιπα (hakan)». Ή, αλλιώς, μια βουτυρένια, βελούδινη, σαν έκρηξη και σαν χάδι μαζί, γλυκιά μπουκιά. Σέρρες σημαίνει ακανές. Και ο κύριος Κώστας Ρούμπος είναι ο δικός του hakan. Τούρκοι μαστόροι έδειξαν την τέχνη στον παππού Αριστείδη, που τον ακανέ του τον πουλούσε πλανόδιο από το 1927. Στον κύριο Κώστα πηγαίνεις όπως πας σε μουσείο.

Για το γλυκό πηγαίνεις, γρήγορα χάνεσαι σε έναν παλιό πλανήτη από λικέρ, περιτυλίγματα με γραμματοσειρές του '50, τη ζυγαριά «Άδαμς» που ζυγίζει «άνευ ελατηρίων», ένα εργαστήρι χειροποίητο που δεν έχει αλλάξει ποτέ τα σκεύη του από τη γενιά του παππού, ούτε και τη συνταγή.


Κυρίως, όμως, χάνεσαι στα τεράστια, μελαγχολικά μάτια του κυρίου Κώστα την ώρα που καραμελώνει το μείγμα αργά-αργά στο παλιό καζάνι, όταν ο κόσμος μυρίζει καμένη ζάχαρη και ευγένεια, όταν βάζει τα ακανεδάκια στα βουτυρωμένα καλούπια τους, όταν τα αχνίζει σε σύννεφα από άχνη.


Όταν δοκιμάζεις τον ακανέ ζεστό, νιώθεις τη σερραϊκή γη που τον φτιάχνει μόνο με τα δικά της υλικά να λιώνει στο στόμα σου: το νερό της πηγής, τα πεύκα και τις οξιές στο δάσος Λαϊλιά, το κατσικίσιο βούτυρο από το Σιδηρόκαστρο, το ντόπιο αμύγδαλο.


Ρούμπος, πλ. Ελευθερίας, Σέρρες, 23210 23312

4.

Γροίκος

Οι νοστιμότερες μπουκιές του 2017 Facebook Twitter
Στον Αντώνη θα κοινωνήσεις τον βυθό όπως πουθενά −εγγυημένα!− στην Ελλάδα. Εδώ θα γευτείς μόνο την άγρια θάλασσα.

Έξω από την πόλη της Ρόδου, πάνω στον περιφερειακό των huge πολυκαταστημάτων, είναι ένα καφενείο που μπροστά του ούτε που θα σκεφτείς να σταματήσεις αν δεν πας «μιλημένος».


Κρυφό μυστικό των hardcore θαλασσοφάγων του νησιού, ο Γροίκος, όχι της Πάτμου αλλά της Ανάληψης, είναι αυτό το αδιάφορο μαγαζί με τζαμαρίες ολόγυρα, τραπέζια, ένα μπαρ απ' όπου παίρνεις μάτι την κουζίνα, η οποία κρύβει όλο το «ζουμί» ή, αλλιώς, μια μαγική οικογένεια που ζει και αναπνέει και μεγαλώνει στα τετραγωνικά μιας επιχείρησης, όπως έκανε ο κόσμος παλιά.


Ο μπαμπάς Αντώνης που κάποτε δούλευε μάγειρας στη θαλαμηγό του μπαμπά Αλ Φαγιέντ άφησε τον μεγάλο γιο στη θέση του και αφού έφαγε με το κουτάλι τις θάλασσες, έπιασε στεριά στη Ρόδο, φέρνοντας μαζί του την εξωτική γοργόνα Γουέντι από τον Άγιο Δομίνικο.

Δυο κούκλοι γιοι συμπληρώνουν το οικογενειακό πορτρέτο ενός Λεριού, που στο απλό μενού του τιμά την καταγωγή του − ως Βολιώτισσα-παντογνώστρια της θάλασσας υποκλίνομαι και προσκυνώ ταπεινά στο πόσο καλά ξέρουν ο Λεριός και ο Καλύμνιος το βυθό.


Εξάλλου, η σχέση της γευστικής μου εξάρτησης από τον Αντώνη δημιουργήθηκε πρωτίστως εκείνο το πρώτο βράδυ που μου έφερε να δοκιμάσω τρία είδη άγριων στρειδιών που αγνοούσα αλλά και «συκώτι» της θάλασσας, μια μικρή μαύρη μπάλα που φύεται στο εξωτερικό του οστράκου − ιδέα δεν είχα ότι τρώγεται και πόσο νόστιμη είναι με ένα γρήγορο πέρασμα από τη φωτιά.


Στον Αντώνη θα κοινωνήσεις τον βυθό όπως πουθενά −εγγυημένα!− στην Ελλάδα. Σε ένα γιγάντιο πλατό, σαν αυτό που αγαπούν οι Γάλλοι. Μόνο που το δικό τους κοστίζει δεκαπλάσια και πάνω του τα πάντα όλα είναι προϊόντα εκτροφής. Εδώ θα γευτείς μόνο την άγρια θάλασσα. Τα διαφορετικά στρείδια, τους γαρίποδες, τους αχινούς, τα στρόμπια, τα χτένια, τις γυαλιστερές, τις πίνες, τα ανήμερα μύδια, τις πορφύρες, τις πατελίδες και άλλα εντυπωσιακά, μαζί με τις ιστορίες του Αντώνη.

Που το γκουρμέ το αντιμετωπίζει σαν τη συνταγή μιας σκορπίνας που θα ψήσεις σαν ψαρέψεις στο ρημονήσι: θα της βγάλεις τα εντόσθια, θα χτυπήσεις ασπράδι από αυγά γλάρου, θα την καλύψεις, θα τη θάψεις στη γη και πάνωθέ της θα ανάψεις πουρνάρια. Αν δεν σου φτάσει το υπερ-ιώδιο, θα σου ψήσει μοναδικά ψάρι όχι ημέρας αλλά ώρας. Αν δεν χορτάσεις, μπορεί να σε περάσει στις κοσμοπολίτικες συνταγές του: καβούρι με Pernaud, φινόκιο και λίγη κρέμα.


Γροίκος, Ηλία Βενέζη 198, Ρόδος, 224100 3617

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ