Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Η πόλη λατρεύει τη Sugarela για τη φίνα lemon pie της, τα πιο βουτυρένια cookies, τα δεκάδες διαφορετικά τρουφάκια ‒ πολύ αγάπησα το τριαντάφυλλο της τελευταίας κολεξιόν. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης
2

Sugarela, το μαγισσάκι της ζάχαρης

Mικροσκοπική, ελάχιστη, την αγκαλιάζεις και νομίζεις πως θα σπάσει στα χέρια σου σαν δάκρυ καραμέλας. Στο ανοιχτό εργαστήρι πίσω από το τοσοδούλι μαγαζί της όλα μοιάζουν με ατελιέ της Καλών Τεχνών: νέα παιδιά ζωγραφίζουν, φτιάχνουν γλυπτά από ζάχαρη, ένας γιορτινός πυρετός με μυριάδες αγιοβασιλάκια και έλατα που τρώγονται σαν βουτυράτα, τραγανά μπισκότα.


Τη Χριστίνα Κάκου, μια καλοαναθρεμμένη μπαλαρινούλα της Θεσσαλονίκης, δύσκολα τη φαντάζεσαι να έχει σπουδάσει μαγειρική στην Cordon Bleu του Παρισιού, ακόμη δυσκολότερα τη βλέπεις να μεταμορφώνεται σε Sugarela για να φέρει, πρώτη εκείνη, μια νέα γενιά γλυκού, πίσω στην πατρίδα της. Αυτήν που μικρή ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια ή οπτικός.


Γαλλικές τεχνικές, υλικά αληθινά και εκλεκτά, η Sugarela το μαγαζί της το ονειρεύτηκε να μυρίζει βανίλια και να έχει ωραίες συσκευασίες. Η πόλη τη λατρεύει για τη φίνα lemon pie της, τα πιο βουτυρένια cookies, τα δεκάδες διαφορετικά τρουφάκια ‒ πολύ αγάπησα το τριαντάφυλλο της τελευταίας κολεξιόν. Αλλά και για την τούρτα Ελίζα με την καραμέλα, τη σοκολάτα, την πραλίνα και το φιστίκι, την κρεμ μπριλέ και το μαγικό carrot cake της. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες της είναι ονειρεμένα σε μίνι μπουκίτσες.


Για τις γιορτές να δοκιμάσετε κορμό με λεμόνι και coulis κόκκινων φρούτων, την πιο αιθέρια σαρλότ με παντεσπάνι φραμπουάζ, σαντιγί lime, λευκή σοκολάτα και μους γιαούρτι και τη μους με κάστανο. Και, φυσικά, την τριφτή βασιλόπιτα.

Ν. Φωκά 12, 2310 308979

 

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Γαλλικές τεχνικές, υλικά αληθινά και εκλεκτά, η Sugarela το μαγαζί της το ονειρεύτηκε να μυρίζει βανίλια και να έχει ωραίες συσκευασίες. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Αν είσαι φίλος του μπεζέ

Φαντάσου να σε λένε Εμμανουήλ Μπεζέ και ειδικότητά σου να είναι ο μαγικότερος μπεζές. Ο κύριος Μανώλης ήρθε 13 χρονών από το Άγιο Πνεύμα Σερρών να σπουδάσει ζαχαροπλαστική στη Θεσσαλονίκη.

Παίρνοντας έμπνευση από το όνομά του, έφτιαχνε έναν μπεζέ μούρλια, διάσημο στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του '60. Μετά από αρκετές αλλαγές στη διεύθυνση, ο γιος του, ο Αργύρης, με ένα υπέροχο μαγαζί, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: να στεγάσει κάπου τις αγνές, χωρίς χημικά και έτοιμα μείγματα συνταγές του μπαμπά.

Εδώ θα βρεις τον καλύτερο κλασικό μπεζέ ‒δύο μαρέγκες ενωμένες με σαντιγί‒, μπισκότα μαρέγκας τριαντάφυλλο, σύκο και γεύση smarties, μπεζεδάκια σε διάφορα χρώματα, μαρεγκάκι με λουκούμι τριαντάφυλλο ή αποξηραμένη φράουλα, κορμό μαρέγκα και ένα υπέροχο ρολό μαρέγκας γεμιστό με γλυκό βύσσινο. Και, φυσικά, μια Πάβλοβα όνειρο, μπεζεδότουρτα και βάση μαρέγκα για να ετοιμάσεις τη δική σου, σπιτική Πάβλοβα.


Στο ολόλευκο, σαν δαντέλα, καινούργιο μαγαζί τους, η Πόλυ, η γυναίκα του Αργύρη, θα σου φτιάξει και υπέροχο καφέ.

Κ. Καραμανλή 117, 2310 323247

Μουρούζης, ο αυτοκράτωρ του παραδοσιακού γλυκού

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
O Γιάννης με πληροφορεί πως τα γλυκά του τα φτιάχνει μόνο με μαύρη ζάχαρη και αυγά ελευθέρας βοσκής. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Από το 1964 στην Τούμπα, η οικογένεια Μουρούζη, στη Μητροπόλεως από το 1971, διάγει την ευτυχέστερη και πλέον ψαγμένη εποχή της στα χέρια του Γιάννη ή, αλλιώς, της τρίτης γενιάς. Κάθε φορά που θα περάσεις από το κουκλοσπιτένιο μαγαζί τους θα βουτήξεις στο μπισκοτόσπιτο του Χάνσελ και της Γκρέτελ, με άλλα λόγια στο ζαχαροπλαστείο όπως το ονειρεύτηκες μέσα από τα πιο παραμυθένια σου παραμύθια.


Σε μια πιο προσγειωμένη εκδοχή, εδώ μέσα κάνει Χριστούγεννα 365 μέρες τον χρόνο. Ο κάθε παλιός αστός Σαλονικιός καλοφαγάς μόνο από δω θα προμηθευτεί τη χριστουγεννιάτικη δίπλα του, η οποία κυκλοφορεί σε όλες τις ελληνικές εκδοχές και σε μια μουρουζαίικη: φύλλο τετραγωνισμένο, χωρίς σχέδια, ολοτράγανο, με ιδανικό σιρόπιασμα.


Πάω να το φωτογραφίσω, «δεν θα βγει, μου λέει, γιατί βγαίνει σκούρο, καθώς χρησιμοποιώ μόνο μαύρη ζάχαρη». Στην έκπληξή μου, ο Γιάννης με πληροφορεί πως τα γλυκά του τα φτιάχνει μόνο με μαύρη ζάχαρη και αυγά ελευθέρας βοσκής και... Ούτε βαλτοί να ήταν, οι προμηθευτές ξεφορτώνουν εκείνη τη στιγμή μπροστά μου βιολογικό αλεύρι και βούτυρο από τον Συνεταιρισμό της Νάξου, κοινώς υλικά που δεν χρησιμοποιείς ούτε σπίτι σου.

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Αυτό που παίρνω εγώ μαζί μου για την Αθήνα είναι μια ποικιλία από φρουί-γλασέ και ζελεδάκια με όλα τα φρούτα του κόσμου. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης


Ο Μουρούζης, για μένα και την υπόλοιπη πόλη, είναι πρωτίστως το μαγικότερο αρμενοβίλ, με το πλούσιο καραμελωμένο αμύγδαλο και τη βελούδινη κρέμα. Μνήμη από παλιά, εκτέλεση ανάλαφρη, ίσα-ίσα γλυκιά.


Είναι και η lemon pie, είναι και το στόλεν με καρύδι και αμύγδαλο, είναι και το bitter σοκολατάκι με αμύγδαλο και αλάτι, τα κουρκουμπίνια, οι φιορεντίνες. Και ο θεϊκός κουραμπιές, αυτονόητος με τέτοιο βούτυρο που χρησιμοποιεί. Και το απόλυτο μελομακάρονο με επικάλυψη σοκολάτα. Αυτό που παίρνω εγώ μαζί μου για την Αθήνα είναι μια ποικιλία από φρουί-γλασέ και ζελεδάκια με όλα τα φρούτα του κόσμου, άλλο ένα γλυκό-κέρασμα που έχει ξεχάσει η νέα εποχή, ενώ ποτέ δεν έλειπε από τον μπουφέ της μαμάς.


Και φυσικά, την ιδανική σαλονικιώτικη, πολίτικη, τριφτή βασιλόπιτα, επίπεδη και μπισκοτένια, που χωράει σε κάθε βαλίτσα.

Μητροπόλεως 95, 2310 269712

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ο κάθε παλιός αστός Σαλονικιός καλοφαγάς μόνο από δω θα προμηθευτεί τη χριστουγεννιάτικη δίπλα του. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Oι δυο αδελφές και ο απόλυτος κουραμπιές

Παλιές αστές και κοσμοπολίτισσες, η Ραλλιώ Γκούτζου και η Άννα Γιαννουζάκου, αδελφές αγαπημένες, αφού τέλειωσαν με τις καριέρες και το μεγάλωμα των παιδιών τους, είπαν να βουτήξουν στη ζάχαρη.


Ένα κουκλίστικο very british σαλονάκι, διότι μαγαζί με τίποτα δεν το λες, ωραίος καφές, τσάι και συμπάθεια απ' όλη τη γειτονιά και μυρωδιές από τα γλυκά που βγαίνουν από τον φούρνο. Όλοι μαζί μια παρέα στον σχολιασμό της κάθε φουρνιάς, μπαίνεις κι εσύ, ξεχνιέσαι μαζί τους.

Λίγα πράγματα και όλα εξαιρετικά, συνταγές της γιαγιάς φτιαγμένες μόνο με κλαριφιέ πρόβειο βούτυρο, γάλα της Γεωργικής Σχολής, ακριβά και εκλεκτά υλικά. Ο κουραμπιές τους είναι κάτι σαν μύθος: όλο το μυστικό κρύβεται στο άφθονο πρόβειο βούτυρο και στο ολόκληρο καραμελωμένο αμύγδαλο, μικρός σαν μπιζουδάκι.

Το ίδιο εξαίσιο είναι και το θριφτό μελομακάρονο. Θα πάρεις κι ένα γιορτινό κέικ με πορτοκάλι, λεμόνι και φρούτα, δεν θα πεις με τίποτα όχι στο ρυζόγαλο σπεσιαλιτέ της γιαγιάς τους, στα μαρεγκάτα, στα σοκολατάκια με πορτοκάλι και καρύδι. Τα κουλουράκια τους, μικρές χειροποίητες μινιατούρες, λυπάσαι να τα φας.

Κι αν μπεις στον κόπο, να έρθεις πρωί. Για να πετύχεις τις δύο εκδοχές μιας μυθικής τυρόπιτας: η μία με τυρί κρέμα, η άλλη με φέτα, κασέρι Μυτιλήνης και μπεσαμέλ, και οι δύο με τραγανό, υπέροχο φύλλο.

Ραλλού, Αιμιλίου Ριάδη 7, 2310 834910

Η φιλοσοφία της Μάρθας είναι από ζάχαρη

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Tα κορίτσια φτιάχνουν τα πιο glitter, τα πιο girly γλυκά, αστραφτερά σαν τον κόσμο της Barbie. Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Η Μάρθα Σιδηροπούλου σπούδασε μηχανικός. Δύο σεμινάρια για το πώς φτιάχνεις cupcakes στη βασίλισσα του είδους Πέγκυ Πόρσεν στο Λονδίνο ήταν αρκετά για να καταλάβει πως δεν ήθελε να δουλέψει ως μηχανικός. Τα σεμινάρια συνεχίστηκαν και κάπως έτσι έμαθε να κάνει γλυκά και να διακοσμεί τούρτες.


Ένα ανοιχτό πάρτι έκανε τις δημιουργίες της ανάρπαστες και κάπως έτσι η Μάρθα βρέθηκε με ένα εργαστήρι, μπαίνοντας κι εκείνη σ' αυτήν τη νέα κατηγορία της ζαχαροπλαστικής που προτιμά τα κορίτσια, και κυρίως εκείνα που για κάτι άλλο ξεκίνησαν στη ζωή τους πριν αφοσιωθούν στις τούρτες.


Όπως και η Γιώτα, που πρώτα τελείωσε Οικονομικά, μέχρι να το γυρίσει στις γλυκές, ζαχαρωτές σπουδές. Αν έχεις δοκιμάσει τις υπερμαγευτικές μπάρες του Tom's, εδώ θα συναντήσεις την πηγή τους: ένα αριστούργημα από σοκολάτα, βρώμη, μέλι και κανέλα ή δημητριακά ολικής, κανέλα και φρέσκο βούτυρο.

Διάσημα είναι και τα κέικ τους, με γκραν σουξέ το σοκολατένιο και το λεμόνι με αμύγδαλο, επιτυχία που γεννήθηκε μέσα από μια λάθος συνταγή για μακαρόν. Χιονόμπαλες, cookies και σοκολατάκια με στρας, τα κορίτσια φτιάχνουν τα πιο glitter, τα πιο girly γλυκά, αστραφτερά σαν τον κόσμο της Barbie, με αγνή και αθώα καρδιά, φτιαγμένη σπιτικά, με τα πιο φρέσκα υλικά.

Martha's Sweet Philosophy, Σκρα 7, 6932 454433

Τα αγαπημένα μου γλυκά κατοικούν στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Αγριγιάννης

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Γενικά στη Θεσσαλονίκη το γλυκό είναι αρκετά καλό.Δύσκολα όμως να βρεις όλα τα γλυκά τέλεια στο ίδιο μέρος.Κάποιος θα έχει πάστα καλή, άλλος σιροπιαστό, άλλος κρέμα κλπ.Γενικά τα καλά ζαχαροπλαστεία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.Αυτά τα καινούρια τα μοντέρνα που προτείνετε εσείς (τα έχουμε δει και σε άλλες αντίστοιχες εκπομπές στην τηλεόραση).Τα κλασσικά που γνωρίζει όλος ο κόσμος (έχουν και υποκαταστήματα στην Αθήνα).Τέλος υπάρχει μια σειρά από μικρά, κρυφά μαγαζάκια που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος και δεν διαφημίζονται, (ούτε εμείς τα διαφημίζουμε) γιατί η προβολή σίγουρα θα χαλάσει η ποιότητα. Συνήθως οι "γνώστες" προτιιμούν αυτά.
Συμφωνώ απολύτως! Αυτοί που θέλουν να φάνε πραγματικά καλό γλυκό ψάχνουν και βρίσκουν αυτό το κρυμμένο μαγαζάκι που δεν πρόκειται να μετακομίσει ποτέ στο επίκεντρο, γιατί το παν δεν είναι το όνομα της οδού αλλά η ποιότητα!