Ισπανία: Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποτιμά η Μαδρίτη το κόστος της καταλανικής κρίσης

Ισπανία: Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποτιμά η Μαδρίτη το κόστος της καταλανικής κρίσης Facebook Twitter
0

Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, το οικονομικό κόστος «της αυτονομιστικής κρίσης» στην Καταλονία, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Cadena Ser, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή της Καταλονίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 «μπορεί θαυμάσια να κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

«Η Καταλονία είχε μία ανάπτυξη μεγαλύτερη από εκείνη της Ισπανίας, είναι ένας από τους σημαντικούς κινητήρες της ισπανικής ανάκαμψης, ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο εξελίχθηκε σε βάρος», λέει.

Ο Λουίς ντε Γκίντος αποδίδει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή, που αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ, στην «τεράστια αβεβαιότητα, ανησυχία και απώλεια εμπιστοσύνης που προήλθε από τις αποφάσεις της προηγούμενης (καταλανικής αυτονομιστικής) κυβέρνησης» του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει την ελπίδα η νέα καταλανική κυβέρνηση «να κατανοήσει το κόστος που προκύπτει από την (αυτονομιστική) πολιτική αυτή» και «να εγκαταλείψει την οδό της μονομέρειας» προς την οποία αντιτίθενται «ολόκληρη η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα».

Ο ντε Γκίντος θεωρεί ότι το 2018 θα είναι «μία καλή χρονιά» για τη χώρα του. Για το 2018, η κεντρική τράπεζα προβλέπει άνοδο κατά 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, εξαιτίας «της αύξησης της αβεβαιότητας που συνδέεται με την κατάσταση στην Καταλονία», όπως εξήγησε η Τράπεζα της Ισπανίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι τελεί εν αναμονή της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2018, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος. Αν και το κόμμα υποστήριξε τον Ραχόι το περασμένο έτος, οι βουλευτές του αρνούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, όσο η Καταλονία παραμένει υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης, ο οποίος επιβλήθηκε μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι, μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση στην Καταλονία, το βασκικό κόμμα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM