Βενεζουέλα: Ο οίκος S&P ανησυχεί για το μέλλον της χώρας

Βενεζουέλα: Ο οίκος S&P ανησυχεί για το μέλλον της χώρας Facebook Twitter
0

Η Βενεζουέλα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο λόγω των δυσκολιών της να αποπληρώσει τα χρέη της: ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings σημείωσε την αδυναμία της να καταβάλει δύο πληρωμές και επιβεβαίωσε το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας.

«Η Βενεζουέλα έχασε δύο πληρωμές 237 εκατ. δολαρίων για ομόλογα λήξης 2025 και 2026», αδυνατώντας να πληρώσει ακόμα και μετά τη χορήγηση περιόδου χάριτος 30 ημερών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος.

Ο S&P δεν είναι αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου που της έχει στερήσει ρευστότητα: «Υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες η Βενεζουέλα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αθέτηση (πληρωμών του χρέους της) εντός των τριών επόμενων μηνών».

Οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης διαδέχονται η μία την άλλη, από τότε που ο S&P και ο Fitch κήρυξαν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τη Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή της εταιρία PDVSA.

Η ειδική επιτροπή της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων (ISDA) επίσης επιβεβαίωσε την αθέτηση καταβολής τριών πληρωμών από την PDVSA.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται...Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διευκρινίσει εάν πρόκειται για ένα πρόβλημα τεχνικής φύσης ή ρευστότητας. Η σιωπή είναι πηγή αβεβαιότητας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο σύμβουλος και ειδικός σε θέματα χρέους Σεζάρ Αριστιμούνιο.

Αυτές οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι ένας προάγγελος μιας ακόμα σοβαρότερης κατάστασης: τη γενικότερη αθέτηση πληρωμών, δηλαδή την αδυναμία του Καράκας να εξοφλήσει τα χρέη του.

«Μια χρεοκοπία δεν επηρεάζει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον λαό, για τον οποίο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, διότι μιλάμε για έναν ευπαθή πληθυσμό», που ήδη υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, λόγω της έλλειψης πόρων για την εισαγωγή τους, δήλωσε ο οικονομολόγος Λουίς Βισέντε Λεόν.

Την ίδια ώρα, η PDVSA βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ρωσική Rosneft, την ιταλική Eni, την ισπανική Repsol και τη νορβηγική Statoil προκειμένου να λάβει πιστώσεις για έργα πετρελαίου και αερίου, δήλωσε σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μείωση της παραγωγής που έχει υποχωρήσει σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών.

Η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petróleos de Venezuela, S.A., ή PDVSA, αναζητούν νέα κεφάλαια καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 60 δισεκ. δολαρίων υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων.

«Μιλάμε στους συμμάχους μας, με τους στρατηγικούς μας εταίρους, που είναι η Rosneft, η Eni, η Repsol και η Statoil, και είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί μας, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα μας για την αύξηση της παραγωγής αργού και αερίου βραχυπρόθεσμα», δήλωσε στο Reuters ο Σέσαρ Τριάνα, αντιπρόεδρος της PDVSA για το αέριο.

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, απαγορεύοντας στις τράπεζες να υπογράφουν νέες συμφωνίες δανεισμού με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή την κρατική πετρελαϊκή της εταιρίας.

Ο Τριάνα δήλωσε ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως την καθημερινή κίνηση πληρωμών, καθότι οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν δολάρια από την Βενεζουέλα και την PDVSA.

Η Βενεζουέλα είναι σε διαπραγματεύσεις με πελάτες της για να αλλάξει το νόμισμα πληρωμών σε κάποια συμβόλαια πετρελαίου από δολάρια σε κινεζικά γιουάν και ρωσικά ρούβλια ως έναν τρόπο να παρακάμψει την περιορισμένη πρόσβαση το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο Τριάνα. Η PDVSA αναζητά επίσης χρηματοδότηση από την Κίνα και τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Τριάνα δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Βενεζουέλας να αναδιαρθρώσει το χρέος της προχωρούν καλά, καθώς οι περισσότεροι πιστωτές βρίσκονται στην Κίνα, τη Ρωσία και σε χώρες της Ευρώπης.

«Είμαστε οι καλύτεροι πληρωτές στον κόσμο», δήλωσε, επικαλούμενος πληρωμές άνω των 70 δισεκ. δολαρίων σε ομολογιούχους και πιστωτές τα τελευταία χρόνια.

«Ωστόσο, δεδομένων αυτών των κυρώσεων αντιμετωπίζουμε προβλήματα ρευστότητας και για αυτό το λόγο χρειάζεται να ελαφρύνουμε λίγο το βάρος στις πληρωμές χρέους βραχυπρόθεσμα παρατείνοντας τες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM