ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γιατί η Ευρώπη φοβάται νέες εκλογές στη Γερμανία

Γιατί η Ευρώπη φοβάται νέες εκλογές στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Ποιος φοβάται τις νέες εκλογές στη Γερμανία; Με σταθμισμένο λόγο και προγραμματική αισιοδοξία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα (21/11) πως η Κομισιόν δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. 

Κι όμως, όπως έλεγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, στην πολιτική το πρώτο μάθημα είναι να μετράς. Κι εδώ, υπό το φόβο να γίνουν νέες εκλογές στη Γερμανία, θα πρέπει να αρχίσει η Ευρώπη να καταμετράει τις απώλειές της. 

Έχει απόλυτο δίκιο ο αρθρογράφος των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, όταν σημειώνει πως: «Η σημερινή πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Αν έρθει το τέλος της εποχής Μέρκελ, η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη κατάσταση.


Οι αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες και το Παρίσι θα θεωρήσουν ότι ένας νέος ηγέτης της Γερμανίας μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Το πιθανότερο όμως είναι να συμβεί το αντίθετο. Η ατμόσφαιρα στη Γερμανία δείχνει ότι ένας νέος καγκελάριος θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο από τη Μέρκελ να λάβει γενναίες αποφάσεις». 

Για να καταλήξει σε ένα εύλογο συμπέρασμα: Αδύναμη Γερμανία, σημαίνει αδύναμη Ευρώπη. 

Αυτό είπε μέσες άκρες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθυνόμενος στους γερμανούς βουλευτές. Τους έθεσε προς των μεγάλων ευθυνών που έχουν όχι μόνο προς τον γερμανικό λαό, αλλά κι εκείνο της Ευρώπης.

Γιατί η Ευρώπη φοβάται νέες εκλογές στη Γερμανία Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Spectator, νέες εκλογές στη Γερμανία θα βάλουν αναγκαστικό pause στη συμφωνία για το Brexit. Όσο η Γερμανία θα κατατρίβεται με τα εσωτερικά της ζητήματα, ελάχιστο ενδιαφέρον θα δείχνει για το πού θα πάει τελικά η Βρετανία. Οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλά πως για να έχουν ευτυχή κατάληξη οι συζητήσεις πρέπει να έχουν απέναντί τους έναν δυνατό πόλο, άρα μια Γερμανία ισχυρή. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, θα το έχει η ΕΕ και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αρχίσει να μπαίνουν στις ράγες. Η ατζέντα που είχε προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναγκαστικά, θα μείνει κενό γράμμα. Η Μέρκελ χρειάζεται να έχει πίσω της ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να προσέλθει στις συζήσεις με τον γάλλο πρόεδρο και κάτι τέτοιο, τώρα, δεν το έχει. 

Mια άλλη πτυχή του θέματος, αμιγώς ανθρωποκεντρική, σημειώνει ο Guardian. Η τωρινή κρίση στη Γερμανία, δύο μήνες μετά τις εκλογές, δείχνει πως η επιρροή της Μέρκελ στο εσωτερικό δεν είναι η ίδια που έχει στο εξωτερικό. Είναι φανερό πως πλέον δεν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού κι ας έκοψε το νήμα στις εκλογές. 

Η εφημερίδα φτάνει στο σημείο να εικάζει πως μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα είναι η μετά-Μέρκελ εποχή. Η καγκελάριος κατάφερε με τη συμβιβαστική της λογική, τρανό δείγμα της real politik, να κατασιγάσει τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός της και να προωθήσει ενέργειες υπέρ της ελληνικής και της προσφυγικής κρίσης. Ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν η Μέρκελ δεν ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης. 

Γιατί η Ευρώπη φοβάται νέες εκλογές στη Γερμανία Facebook Twitter
Συγκέντρωση οπαδών του AfD

Επίσης, τα δεινά των Χριστιανοδημοκρατών, αναφέρει ο Guardian, καταδεικνύουν την επίμονη τάση ανά την Ευρώπη να πλήττονται τα παραδοσιακά κόμματα προς χάριν νεοπαγών σχηματισμών που έρχονται από τα αριστερά και τα δεξιά. Ακόμη και αν η Μέρκελ καταφέρει να νικήσει και αυτή τη μάχη, σίγουρα θα βγει τραυματισμένη. Με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων, αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. 

Ο Γιόσεφ Γιόφε, εκδότης και αναλυτής της Die Zeit παραδέχθηκε πως ακόμη και αν το CDU βάλει πλάτη, είναι δύσκολο η Μέρκελ να βγάλει όλη την τετραετία. Ο έτερος μεγάλος κίνδυνος στη Γερμανία είναι ότι οι νέες εκλογές θα φουντώσουν τη δύναμη του εθνικιστικού AfD. Κάτι που προκαλεί ρίγη σε όλη την Ευρώπη για προφανείς και ευεξήγητους λόγους. 

Με πληροφορίες από Financial Times, Spectator, Guardian και Die Zeit 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ