Διεθνής ημέρα μνήμης και αλληλεγγύης για τα ίντερσεξ άτομα

Διεθνής ημέρα μνήμης και αλληλεγγύης για τα ίντερσεξ άτομα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Η σημερινή ημέρα, 8 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αλληλεγγύης για τους Ίντερσεξ Ανθρώπους». 

Η 8η Νοεμβρίου ήταν η ημέρα γενεθλίων της Γαλλίδας Herculine Barbin (1838–1868), η οποία αυτοκτόνησε λόγω των πολλαπλών κακοποιήσεων που είχε δεχτεί ως ίντερσεξ πρόσωπο, και της οποίας τα απομνημονεύματα έγραψε ο Μισέλ Φουκώ.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, με ανακοίνωσή του, τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αλληλεγγύης για τους Ίντερσεξ Ανθρώπους.


Όπως αναφέρει, «από την εποχή της Barbin, έως τα σήμερα, οι ίντερσεξ άνθρωποι σταθερά θεωρούνται ύποπτοι, όπως και οι τρανς, ότι "εξαπατούν" σε σχέση με το φύλο τους, απαξιώνονται δημόσια και ταπεινώνονται, και κυρίως και συχνά στη βρεφική ηλικία χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης υπόκεινται σε κανονικοποιητές χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα καθώς και άλλες ιατρικές διαδικασίες που όχι μόνον δεν είναι ιατρικά απαραίτητες, αλλά έχουν κατηγοριοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς στην κατηγορία των βασανιστηρίων.

»Επιπλέον, οι ίντερσεξ ενήλικοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη βία, ακόμη και σε δολοφονίες μίσους, όπως αυτή του 2015, ίντερσεξ προσώπου από την Κένυα, που δολοφονήθηκε από την ίδια του την οικογένεια όταν προσέλαβαν τέσσερις άντρες να το οδηγήσουν σε απομακρυσμένη τοποθεσία, το νάρκωσαν, του έκοψαν τα γεννητικά όργανα και κατέληξε σε φρικτό θάνατο από αιμορραγία λίγες ημέρες αργότερα.


»Οι αρνητικές συμπεριφορές κατά των ίντερσεξ προσώπων, στην πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, θεωρούνται αποδεκτές, σε βαθμό που τα ίντερσεξ παιδιά γίνονται αντικείμενο ακραίας βίας. Πέραν των περιπτώσεων που συστήνεται από τους γιατρούς στον προγεννητικό έλεγχο να διακόψουν την κύηση όταν διαπιστώνεται ότι υπό κύηση βρέφος είναι ίντερσεξ, και πέραν των κανονικοποιτικών χειρουργικών επεμβάσεων, συχνά δολοφονούνται από τους ίδιους τους τους γονείς για την αποφυγή του στίγματος.


»Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, καταγράφηκε τον χρόνο που διανύουμε όταν ένας πατέρας καταδικάστηκε μετά από τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του παιδιού του στην Κίνα επειδή το θεωρούσε "τέρας". Ο ίδιος αφότου συνελήφθη δήλωσε ότι δεν άντεχε που το παιδί του δεν ανήκε σε κανένα από τα κυρίαρχα φύλα, ενώ δεν είχε τα χρήματα ώστε να εφαρμοστεί στο παιδί η γνωστή μέθοδος των κανονικοποιητικών χειρουργικών επεμβάσεων.


»Όπως προαναφέρθηκε, οι πρακτικές αυτές, των μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα, έχουν ταξινομηθεί στην ίδια κατηγορία με αυτήν του Ακρωτηριασμού των Γεννητικών Οργάνων (Female Genital Mutilation – FGM), και οι οποίες έχουν καταδικαστεί ως βασανιστήριο από τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν καλέσει όλα τα κράτη μέλη να τις απαγορεύσουν».


«Την ημέρα αυτήν, τιμούμε όλα τα ίντερσεξ πρόσωπα, και ιδιαίτερα τα ίντερσεξ βρέφη και παιδιά που υπήρξαν θύματα αυτής της απάνθρωπης βίας, βασανισμών, δολοφονιών ή φρικτών διακρίσεων και στίγματος, και στη κατεύθυνση της ελάχιστης αποκατάστασης όλων των παραπάνω, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, να ενσωματώσει στην έννομη τάξη της χώρας μας τις δεσμεύσεις του Ψηφίσματος 2191(2017) του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ολότητά τους, όπως έχουμε προτείνει σε σχετικό δελτίο τύπου μας από τις 26 Οκτωβρίου 2017, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Ίντερσεξ Πρόσωπα», τονίζει το ΣΥΔ, επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξάλειψη κάθε μορφής βασανισμού, βίας και διακρίσεων που υφίστανται οι ίντερσεξ άνθρωποι, με αλληλεγγύη στον αγώνα των ίντερσεξ συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους που υποφέρουν από το στίγμα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM