Γερμανία: Παρατείνονται έως τον Μάιο του 2018 οι έλεγχοι στα σύνορα

Γερμανία: Παρατείνονται έως τον Μάιο του 2018 οι έλεγχοι στα σύνορα Facebook Twitter
0

Η Γερμανία θα παρατείνει έως τον Μάιο του 2018 τους ελέγχους στα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αναφέροντας πως η απόφαση δικαιολογείται από την «τρομοκρατική» απειλή και τη μάχη κατά «της παράνομης μετανάστευσης». 


Η κατάσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, «επλήγησαν από δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», παραμένει «τεταμένη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μεζιέρ, καθώς οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα επρόκειτο να λάβουν τέλος στις 11 Νοεμβρίου.


Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για «ελλείψεις» που παρατηρήθηκαν «στο επίπεδο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» καθώς και για «σημαντική παράνομη μετανάστευση» στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση «πέρα από τις 11 Νοεμβρίου» και για έξι μήνες, των συνοριακών ελέγχων.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα σύνορα με την Αυστρία και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή προσφύγων.


Η απόφαση ελήφθη «σε στενή συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας», σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ.


Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επανέφεραν, εκτάκτως, τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορά τους το 2015, αντιδρώντας στη μαζική εισροή προσφύγων, που προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κυριότερος προορισμός αυτών των αιτούντων άσυλο ήταν η Γερμανία η οποία, με την ώθηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα θέσει τέρμα τον Νοέμβριο στις παραβάσεις του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι η μεταναστευτική πίεση έχει μειωθεί. Στη συνέχεια όμως πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, ζήτησαν μια χαλάρωση των κανόνων για την επαναφορά των ελέγχων προβάλλοντας τις απειλές για την ασφάλεια και με τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Αφρική φθάνουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν την τροποποίηση των κανόνων αυτών, δίνοντας τη δυνατότητα επαναφοράς τους για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα τρία έτη, προκειμένου να «προσαρμοστεί σε νέες απειλές» όπως η τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM