Συρία: Συμμαχία Αράβων και σύρων μαχητών υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκαν από ρωσικά μαχητικά

Συρία: Συμμαχία Αράβων και σύρων μαχητών υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκαν από ρωσικά μαχητικά Facebook Twitter
0

Υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ σύροι μαχητές δήλωσαν πως ρωσικά μαχητικά και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα θέσεις τους στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μαχητής τους και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

 

Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα ή από τη Δαμασκό.

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών, δήλωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση κοντά σε μια μεγάλη πετρελαιοπηγή που κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες ημέρες.

 

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα χρησιμοποιήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», αναφέρεται στη δήλωση των SDF που μάχονται στο πλευρό του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), τουλάχιστον 84 άμαχοι, ανάμεσά τους 30 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Μάρτιο κοντά στη Ράκα ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

 

Σε έκθεσή της με τίτλο «Όλες οι δυνατές προφυλάξεις; Τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού κατά του ΙΚ στη Συρία προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων», η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει πως οι δύο επιθέσεις είχαν στόχο ένα σχολείο που στέγαζε οικογένειες εκτοπισμένων στη Μανσούρα καθώς και μία αγορά και έναν φούρνο στην Τάμπκα, δύο κωμοπόλεις δυτικά της Ράκα.

 

Σύμφωνα με το HRW, που επικαλείται μάρτυρες, μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν όντως παρουσία στα σημεία αυτά, αλλά δεκάδες, ίσως ακόμη και εκατοντάδες, άμαχοι βρίσκονταν επίσης εκεί.

 

«Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο ή στέκονταν στη σειρά για να αγοράσουν ψωμί», δήλωσε ο Όλε Σόλβανγκ, αξιωματούχος του HRW.

 

«Αν οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν ήξεραν ότι στα σημεία αυτά βρίσκονταν άμαχοι, θα έπρεπε να επανεξετάσουν πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν τους στόχους τους γιατί είναι σαφές πως σε αυτή την περίπτωση ήταν ελλιπείς», προστίθεται στην έκθεση.

 

Ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές του τους τελευταίους μήνες μέσα και γύρω από τη Ράκα, κυριότερο προπύργιο του ΙΚ στη Συρία.

 

Παρέχει κρίσιμη αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που εμπλέκονται σε μια επίθεση για την εκδίωξη του ΙΚ από την πόλη την οποία ελέγχει από το 2014.

 

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων. Στις αρχές Αυγούστου παραδέχθηκε ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 624 αμάχων σε βομβαρδισμούς αφότου ξεκίνησε τα αεροπορικά πλήγματα το 2014. Ορισμένοι οργανισμοί δηλώνουν πως ο αριθμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμημένος.

 

«Το διεθνές δίκαιο αναφέρει ρητά πως τα μέρη σε μια σύγκρουση είναι υποχρεωμένα ανά πάσα στιγμή να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού, και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιήσουν, τα θύματα μεταξύ αμάχων», υπογράμμισε το HRW.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM