Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποφασιστικότητα- Νέες δηλώσεις Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποφασιστικότητα- Νέες δηλώσεις Αναστασιάδη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά Facebook Twitter
0

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι ο χρόνος, που έχει περάσει, δεν συνέβαλε στην πραγματοποίηση ομοσπονδιακής λύσης, αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε «ενδυνάμωσε την οντότητα δύο χωριστών κρατών».


Στο μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (μουσουλμανική γιορτή των Θυσιών), ο Ακιντζί είπε: «είτε θα πάμε σε λύση κάτω από μία στέγη με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, είτε θα βρεθεί δρόμος για να ζουν οι δύο πλευρές πλάι-πλάι, κάτω από δύο χωριστές οροφές». Πρόσθεσε, πως «σε κάθε περίπτωση είναι αναπόφευκτο να υπάρξει συμφωνία των πλευρών».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα» για την εξεύρεση λύσης και επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η προσπάθεια με την ίδια μεθοδολογία και με διαδικασία, που θα είναι ανοικτού τέλους.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξηγεί γιατί έστειλε έγγραφα του Κραν Μοντανά σε επιλεγμένα πρόσωπα

Με γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δίνει εξηγήσεις και διευκρινίσεις, μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, για τον φάκελο με έγγραφα από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, που έστειλε με προσωπική του επιστολή σε ορισμένους δημοσιογράφους, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Τόσο η επιστολή του κ. Αναστασιάδη, όσο και τα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «απόρρητο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωση του αναφέρει ότι ενώ είχε αποφύγει να σχολιάσει τα όσα αβάσιμα του καταλογίζονται «περί διαρροής τάχα απορρήτων εγγράφων», «όμως η επίκληση ποινικών ευθυνών δεν του αφήνουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσει, χωρίς όμως, να χρησιμοποιεί επίθετα και χαρακτηρισμούς, που άλλοι του αποδίδουν».

Υποστηρίζει ότι μετά το Κραν Μοντανά δέχθηκε έντονη κριτική από τη μία ότι έδωσε τα πάντα και από την άλλη ότι είχε εξίσου την ευθύνη με την Τουρκία για το ναυάγιο.

Δεδομένου του γεγονότος, προσθέτει, ότι η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατετέθη και λαμβάνοντας υπόψη την προκατάληψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, αλλά και την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να αποδώσει την ευθύνη του ναυαγίου στους Ελληνοκυπρίους, έκρινε «πως αντί να επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί ότι ενεργούσαν από γνήσιο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, ήταν ορθότερο να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή, επεξηγώντας τεκμηριωμένα τα όσα επισυνέβησαν στο Κραν Μοντανά».

Την επιστολή μου, σημειώνει, αλλά και τα συνοδευτικά έγγραφα, χαρακτήρισα ως απόρρητα, επειδή στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης απαριθμεί τα έγγραφα αυτά, υποστηρίζοντας ότι «όλα κατ΄ επανάληψη έχουν δει το φως το δημοσιότητας». Τα έγγραφα είναι:

1. Το ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου μετά την κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

2. Οι παράμετροι του γενικού γραμματέα που έθεσε στο Κραν Μοντανά.

3. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ημερομηνίας 5/7/2017 και 6/7/2017, που άπτονται τόσο των εσωτερικών πτυχών, όσο και των θεμάτων ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχής.

4. Οι προτάσεις της Τουρκίας ημερομηνίας 3/7/2017.

5. Οι προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς 3/7/2017 για θέματα εσωτερικών πτυχών.

6. Τα αποσπάσματα πρακτικών της 6ης προς την 7η Ιουλίου, τα οποία έχουν αποσταλεί προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιωματούχους και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλειάδα άλλων ηγετών.

7. Αποσπάσματα συνομιλίας με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών (Έσπεν Άιντε), για τα οποία δημοσίως και γραπτώς προέβη σε εκτεταμένη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι είναι σαφές ότι «ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας και απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι τις κρίσιμες ώρες που περνούμε και πέραν των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, αυτό που προέχει είναι το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες».

Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι τα έγγραφα στάλθηκαν και στον ίδιο. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «θεωρεί προσβολή απέναντι στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι επέλεξε να στείλει τον εν λόγω φάκελο μόνο στον ίδιο».


Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε δε ότι στα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά για το «τι έγινε την τελευταία μέρα στο Κραν Μοντανά».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM