ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Αποκλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ- Περιορίζει τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλων

Αποκλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ- Περιορίζει τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλων Facebook Twitter
0

Το Ισραήλ δεν θα απομακρύνει τους ανιχνευτές μετάλλων, η εγκατάσταση των οποίων έξω από ένα σημαντικό τέμενος στην Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών με τους Παλαιστινίους, αλλά ενδέχεται τελικά να περιορίσει τη χρήση τους, δήλωσαν σήμερα ισραηλινοί αξιωματούχοι.


Με τους ισραηλινούς στρατηγούς να προειδοποιούν ότι η βία μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για τις πύλες που τοποθετήθηκαν στις εισόδους στο συγκρότημα του τεμένους αλ Άκσα μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών από πυροβολισμούς εκεί στις 14 Ιουλίου.


Ωστόσο η δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θέλει να θεωρηθεί πως συνθηκολογεί στην πίεση που ασκούν οι Παλαιστίνιοι για την τοποθεσία αυτή, όπου βρίσκονται τα ερείπια δύο αρχαίων εβραϊκών ναών και η οποία ήταν από τις περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσάρτησε ως πρωτεύουσά του- μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.


«Οι ανιχνευτές μετάλλου θα παραμείνουν. Δεν θα μας πουν ποτέ οι δολοφόνοι πώς να κάνουμε έρευνα στους δολοφόνους», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι, ο ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.


«Αν εκείνοι (οι Παλαιστίνιοι) δεν θέλουν να εισέρχονται στο τέμενος, ας μην εισέρχονται στο τέμενος.»


Εξοργισμένοι για αυτό που θεωρούν ως παραβίαση ευαίσθητων διευθετήσεων που είχαν γίνει πριν από δεκαετίες στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, πολλοί Παλαιστίνιοι αρνούνται να περάσουν από τους ανιχνευτές μετάλλου, κάνοντας τις προσευχές τους στον δρόμο και πραγματοποιώντας διαδηλώσεις που καταλήγουν συχνά στη βία.


Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή (προχθές) τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Η αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες. Ένας τέταρτος Παλαιστίνιος από την περιοχή της Ιερουσαλήμ σκοτώθηκε το Σάββατο όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που κατασκεύαζε εξερράγη πρόωρα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι πέθανε από τραύματα που του προκάλεσαν βλήματα στο στήθος και στην κοιλιά.


Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε τρεις εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, αφού είχε γράψει στο Facebook ότι θα πάρει το μαχαίρι και θα ανταποκριθεί στο «κάλεσμα του αλ Άκσα». Την Κυριακή (σήμερα) ρουκέτα που εκτοξεύθηκε στο έδαφος του Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας, έπεσε σε υπαίθριο χώρο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Τα περιστατικά αυτά «επιβεβαιώνουν πόσο εύφλεκτη είναι η παρούσα περίοδος», δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού αντιστράτηγος Γκάντι Άιζενκοτ σε ομιλία του σε νεοσύλλεκτους. Ο Γκίλαντ Έρνταν, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο «αστάθειας μεγάλης κλίμακας».


Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Έρνταν είπε πως το Ισραήλ μπορεί να καταργήσει τους ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων όλων των μουσουλμάνων που εισέρχονται στην περιοχή του αλ Άκσα υιοθετώντας εναλλακτικές διευθετήσεις οι οποίες εξετάζονται. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενίσχυση της ισραηλινής αστυνομίας στις εισόδους και την τοποθέτηση καμερών CCTV με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου.


«Υπάρχουν, στο τέλος τέλος, πολλοί πιστοί τους οποίους γνωρίζει η αστυνομία, τακτικοί, και πολύ ηλικιωμένοι και ούτω καθεξής και προτείνεται να μην περνάνε όλοι αυτοί από ανιχνευτές μετάλλων», είπε ο Ερνταν στο ραδιόφωνο του στρατού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνον πιθανοί ταραχοποιοί θα υπόκεινται σε ειδικό σκρίνινγκ.
Αυτές οι εναλλακτικές διευθετήσεις δεν είναι έτοιμες, πρόσθεσε.


Οι μουσουλμανικές αρχές που επιτηρούν το αλ Άκσα δήλωσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα μέτρα επιβάλουν οι Ισραηλινοί.


«Τονίζουμε την απόλυτη άρνησή μας στις ηλεκτρονικές πύλες και σε όλα τα μέτρα της Κατοχής (του Ισραήλ) που θα άλλαζαν το ιστορικό και θρησκευτικό καθεστώς στην Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τόπους της, κυρίως στο ευλογημένο τέμενος Άκσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο μεγάλος μουφτής των Παλαιστινίων, ο ασκών χρέη επικεφαλής της παλαιστινιακής δικαιοσύνης και το θρησκευτικό ίδρυμα Waqf που χρηματοδοτείται από την Ιορδανία.


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έδωσε εντολή την Παρασκευή για αναστολή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ. Δεν επεκτάθηκε. Με τις συνομιλίες για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να έχουν διακοπεί εδώ και καιρό οι επαφές μέχρι τώρα περιορίζονταν κυρίως σε θέματα συνεργασίας για την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη.


Η Ιορδανία και η Τουρκία, μεταξύ των λίγων μουσουλμανικών χωρών που συνομιλούν με το Ισραήλ, έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αύριο συνεδρίαση για την κρίση.


«Το χειριζόμαστε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά πριν από τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως τα μέτρα ασφαλείας θα αποφασιστούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM