No.1

Brexit: Ορίστηκαν οι προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων

Brexit: Ορίστηκαν οι προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, συμφώνησαν σήμερα στις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι γενικοί όροι των συνομιλιών, ο Μπαρνιέ και ο Ντέιβις συμφώνησαν οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο να εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και άλλα θέματα για τους όρους του Brexit, καθώς και σε έναν χωριστό διάλογο με την Βόρεια Ιρλανδία.


Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις αρχές των εβδομάδων της 17ης Ιουλίου, της 28ης Αυγούστου, της 18ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Οκτωβρίου. Η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις θα είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και θα υπάρχουν διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταθέσει μια πρόταση αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών, στους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και θα δώσει στην δημοσιότητα στις 26 Ιουνίου έγγραφο που θα περιγράφει αναλυτικά την βρετανική πρόταση.

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Ήταν μια σημαντική και χρήσιμη πρώτη συνάντηση προκειμένου να ξεκινήσουμε σωστά, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα» ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ.


Ειδικότερα, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούν μια εβδομάδα κάθε μήνα και στο ενδιάμεσο οι ομάδες εργασίας θα τις προετοιμάζουν. Ως πιο επείγοντα ζητήματα όρισε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία αλλά και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ αλλά και τον καθορισμό του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει η Αγγλία για το διαζύγιό της με την ΕΕ.


Επίσης, ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος σε υψηλό επίπεδο για το ζήτημα των συνόρων με τη Β. Ιρλανδία, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα ακολουθήσουν μόνο όταν έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στα προηγούμενα ζητήματα.


«Μια δίκαιη συμφωνία είναι εφικτή και πολύ καλύτερη από τη μη συμφωνία. Γι' αυτό θα δουλέψουμε από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι εναντίον του», ανέφερε ο Μ. Μπαρνιέ, δηλώνοντας ότι η στάση που θα κρατήσει θα είναι «εποικοδομητική» και «όχι εχθρική». Ερωτηθείς εάν η ΕΕ έκανε παραχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, ο Μ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το αντίστροφο.


Από την πλευρά του, ο Ντ. Ντέιβις αναγνώρισε επίσης ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε «εποικοδομητικό» κλίμα και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές μπορούν να πετύχουν το «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σε ένα «φιλόδοξο» αλλά «εφικτό» χρονοδιάγραμμα. Ερωτηθείς εάν η βρετανική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, σε συνέχεια του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, υποστήριξε πως σημασία έχει πως ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και όχι πως ξεκινούν.


«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα είναι απόλυτα συμβατά με την επιστολή της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM