Το Νοσοκομείο Χανίων «θύμα» της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

Το Νοσοκομείο Χανίων «θύμα» της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης Facebook Twitter
0

Αρχικά επλήγη το βρετανικό σύστημα υγείας και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως η κυβερνοεπίθεση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο θέτοντας πριν μια εβδομάδα σε συναγερμό πολλές χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Eλεύθερος Τύπος μεταξύ των στόχων ήταν εκτός από το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγιος Γεώργιος».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την περασμένη Δευτέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι οι χάκερ που «χτύπησαν» σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο κατάφεραν να εισβάλουν μέσω του κακόβουλου λογισμικού «WannaCry» και στο ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών του Νοσοκομείου Χανίων. Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στην υπηρεσία πληροφορικής του ιδρύματος και στην Αστυνομία, που κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της επίθεσης.

Το μεγάλο ερώτημα για τις Αρχές είναι το κατά πόσο το νοσοκομείο επλήγη στοχευμένα ή αποτέλεσε τυχαία επιλογή. Και αυτό διότι οι χάκερ το τελευταίο διάστημα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ηλεκτρονικά συστήματα στο χώρο της Υγείας, με τελευταίο παράδειγμα τις συντονισμένες επιθέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας της Βρετανίας.

Μεταξύ άλλων, οι χάκερ ενδιαφέρονται για τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος με την πώλησή τους στο «σκοτεινό» Διαδίκτυο. Αρμόδια πηγή αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν υπήρχε ή όχι στόχευση στην περίπτωση του Νοσοκομείου Χανίων, με τις πιθανότητες να είναι πιο αυξημένες για το ενδεχόμενο της τυχαίας επιλογής. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι ιατρικοί φάκελοι στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί.

Το πρόβλημα που προκάλεσαν οι δράστες στα Χανιά είναι να καθυστερήσουν κάποιους διαγωνισμούς του γραφείου προμηθειών. Καλά πληροφορημένη πηγή εξηγεί ότι η χώρα μας ήταν τυχερή, καθώς η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε Παρασκευή, σε χρόνο που οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστές, ενώ ακολουθούσε Σαββατοκύριακο. Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που έχει αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης, αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να προλάβουν να εκδώσουν οδηγίες με αποδέκτες υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Τα στελέχη των κρίσιμων υποδομών ήταν ήδη ενημερωμένα όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας άνοιξαν ξανά τους υπολογιστές τους. Το CERT ενεργοποιήθηκε άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση για την προστασία από τον ιό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι θεωρείται θέμα χρόνου οι χάκερ να επανέλθουν με ανάλογη κυβερνοεπίθεση και προσθέτουν ότι οι κρίσιμες υποδομές (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τραπεζικό σύστημα κ.τ.λ.) στην Ελλάδα είναι θωρακισμένες στο βαθμό του εφικτού.

«Στις κρίσιμες υπηρεσίες υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας για όλα τα σημαντικά δεδομένα που "τρέχουν" στους υπολογιστές. Επίσης, υπάρχει οδηγία προς τις νευραλγικές υπηρεσίες τα στελέχη να χρησιμοποιούν άλλον υπολογιστή για την υπηρεσιακή δουλειά και άλλον για να συνδέονται στο Ιντερνετ. Αυτοί είναι κανόνες που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται. Τον συγκεκριμένο ιό τον είχαμε αντιμετωπίσει και πριν από την κυβερνοεπίθεση σε μεμονωμένα περιστατικά. Στην Ελλάδα είχαμε τουλάχιστον δύο χτυπήματα κάθε μήνα, συνήθως σε εταιρίες», εξηγεί αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

πηγή: eleftherostypos.gr

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / «Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας»: Πώς η νέα γενιά ανοσοθεραπείας μπορεί να νικήσει τον καρκίνο

Η νέα ανοσοθεραπεία φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά του καρκίνου, με την επιστημονική κοινότητα να μιλά ακόμη και για μια νέα εποχή στην ογκολογία
THE LIFO TEAM
SOCIAL MEDIA ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Τech & Science / Απαγόρευση social media στην Αυστραλία: Τα δύο τρίτα των ανηλίκων εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση

Παρά την αυστηρή απαγόρευση που εφαρμόστηκε πριν από τέσσερις μήνες στη χώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανήλικων εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα social media
THE LIFO TEAM
Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

Τech & Science / Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

To εργαστήριο της Anthropic δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένo από την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει τρωτά σημεία λογισμικού και είτε να τα επιδιορθώνει (λειτουργώντας αμυντικά) είτε να τα εκμεταλλεύεται (λειτουργώντας ως χάκερ)
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τech & Science / Πρόωρος τοκετός: Τι είναι ο φθαλικός εστέρας και γιατί είναι επικίνδυνος

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που υπάρχει παντού γύρω μας θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε 2 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα μέρη του κόσμου στον ίδιο βαθμό.
THE LIFO TEAM