Η Μαλαισία απέλασε τρεις Τούρκους που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Μαλαισία απέλασε τρεις Τούρκους που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Η Μαλαισία απέλασε τρεις Τούρκους που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

 

Οι μαλαισιανές αρχές συνέλαβαν τον διευθυντή σχολείου Τουργκάι Καραμάν, 43 ετών, τον επιχειρηματία Ιχσάν Ασλάν, 39 ετών, και τον πανεπιστημιακό Ισμέτ Οζτσελίκ, 58 ετών, την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

 

Οι συλλήψεις έγιναν εν μέσω ανησυχιών από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν έπειτα από πίεση που άσκησε η Τουρκία στη Μαλαισία. Τότε οι αρχές δεν είχαν διευκρινίσει αν οι συλληφθέντες ήταν ύποπτοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

 


 

Έπειτα από έρευνα η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρεις άνδρες εμπλέκονται σε δραστηριότητες της FETO και είναι καταζητούμενοι από τις τουρκικές αρχές, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας.

 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και το γραφείο Νοτιοανατολικής Ασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν ζητήσει στο παρελθόν από τη Μαλαισία να μην απελαύνει Τούρκους καθώς υπάρχει φόβος ότι θα πέσουν θύματα βασανιστηρίων στη χώρα τους και δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.

 

Η Αϊσέ Καραμάν, σύζυγος του Τουργκάι Καραμάν, έκανε επίσης έκκληση στις μαλαισιανές αρχές ο άνδρας της να απελαθεί σε μια τρίτη χώρα, εκτός της Τουρκίας.

 

Ο Ρόσλι Ντάχλαν, δικηγόρος του Καραμάν και του Ισμέτ Οζτσελίκ, δήλωσε επίσης ότι οι οικογένειες των ανδρών δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την απέλασή τους.

 

Επίσης αμφισβήτησε την απόφαση της Μαλαισίας να απελάσει τον Οζτσελίκ, ο οποίος διαθέτει έγγραφα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), τα οποία τον αναγνωρίζουν ως αιτούντα άσυλο.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της UNHCR Ασίας Φιλ Ρόμπερτσον, η απέλαση του Οζτσελίκ αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM