5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε

5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
To οινοποιείο Semeli στη Νεμέα
0

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο για τον οινοτουρισμό στη Νεμέα, δέχτηκα πρόσκληση από το Οινοποιείο Semeli για να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Στο οινόφιλο κοινό, το Κούτσι Νεμέας είναι γνωστό ως το «φιλέτο» της οινικής ζώνης. Ανηφορίζοντας από τον κάμπο στο οινοποιείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, έφερνα στο μυαλό μου παλιότερες επισκέψεις στο εν λόγω κτήμα με τους εκπληκτικούς χώρους φιλοξενίας. Φτάνοντας, αντίκρισα ένα εργοτάξιο, αδυνατώντας να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκα. Ε, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε αυτή την πρόσκληση, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, για το αντισυμβατικό του πνεύμα! Η ομάδα της Semeli κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ν' αλλάξει την οπτική μας στο κρασί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στάνταρ. Ο προνομιούχος αμπελώνας είναι ακόμα πιο προσεγμένος. Οι εγκαταστάσεις σε πλήρη ανακατασκευή, με στόχο το οινοποιείο να είναι και πάλι επισκέψιμο το προσεχές φθινόπωρο. Οι χώροι διαμονής –ναι, η Semeli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελή διαμονή– ανακαινίζονται, μεγαλώνουν και θα επαναλειτουργήσουν το 2018. Καλά όλα αυτά, τα κρασιά τους πώς είναι; Πάντα ξεχώριζα τις διαχρονικές ετικέτες Μαντινεία και Chateau. Τώρα γνώρισα καλύτερα τις νέες προτάσεις που έχουν ένα πιο ανάλαφρο προφίλ, προσεγγίζοντας έτσι νεαρότερες ηλικίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία αντιλαμβάνονται τη ζήτηση που έχουν στο νεαρό κοινό και προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην «καραμέλα» του χύμα κρασιού. Η νέα γενιά έχει άποψη και δεν πίνει ό,τι της σερβίρουν. Ακριβώς αυτό τον παλμό έπιασε, λοιπόν, η Semeli και ιδού τα αποτελέσματα:

UNTITLED

Sauvignon Blanc / 2016

Νεοκοσμίτικος προσανατολισμός σε μύτη και στόμα. Αρωματικά πλούσιο, με κυρίαρχα τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία. Με σπιρτάδα και τραγανή οξύτητα στο στόμα, θα κερδίσει γρήγορα όσες και όσους αγαπούν την κοσμοπολίτικη ποικιλία. Πριν από λίγες ημέρες το πρότεινα σε μια παρέα νεαρών γυναικών και συνειδητοποίησα ότι και στα late '40s μπορούν να σε προσέξουν... Αυτά κάνει το κρασί!

AETHERIA

Μαλαγουζιά - Chardonnay / 2016

Ολοκαίνουργια και ήδη βραβευμένη ετικέτα από προνομιακά αμπελοτόπια της ορεινής (υψόμετρο 900 μέτρα) Αιγιαλείας. Το αρμονικό πάντρεμα της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς με το νευρώδες Chardonnay δίνει ένα κρασί που συνοδεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Μοσχοφίλερο / 2016

Η κλασική αξία του Λεωνίδα Νασιάκου έχει το φινετσάτο Μοσχοφίλερο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών. Κρασί που μας δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και συνοδεύει ευχάριστα γεύσεις της θάλασσας. Μα, πάνω απ' όλα, το Μοσχοφίλερο είναι η απάντηση όταν αναζητάτε το ιδανικό απεριτίφ.

CHATEAU SEMELI

Cabernet Sauvignon - Merlot / 2008

Αν όλα τα παραπάνω πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, για να απολαύσετε το «βαρύ χαρτί» του οινοποιείου χρειάζεστε κρέας. Μια εμβληματική ετικέτα που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1985, από το δημοφιλέστερο χαρμάνι του πλανήτη.

NEMEA RESERVE

Αγιωργίτικο / 2014

Το Αγιωργίτικο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στις διαφορετικές εκδοχές του, ανάλογα με τη γεωγραφική του προέλευση, η Νεμέα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πρόταση αυτή έχει όλα τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που την κάνουν ελκυστική, ιδίως ως πρώτη γνωριμία με την ποικιλία.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ