Αυστρία: Κλείσιμο και της «Μεσογειακής Οδού» για τους πρόσφυγες επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών

Αυστρία: Κλείσιμο και της «Μεσογειακής Οδού» για τους πρόσφυγες επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών Facebook Twitter
0

Έναν και πλέον χρόνο μετά το αμφιλεγόμενο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, στο οποίο η χώρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υποστηρίζει το κλείσιμο και της Μεσογειακής Οδού για τους πρόσφυγες, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «εισιτήριο για την Ευρώπη», το οποίο, κατά την άποψή του, δίνεται σε πρόσφυγες όταν ανθρωπιστικές οργανώσεις ή η ιταλική ακτοφυλακή διασώζουν σε ανοικτό πέλαγος ανθρώπους που κινδυνεύουν.

«Μία διάσωση σε ανοικτό πέλαγος δεν μπορεί να είναι ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνεται στα χέρια των οργανωμένων διακινητών κάθε επιχείρημα για να συνεχίζουν να πείθουν τους ανθρώπους σε φυγή για οικονομικούς λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών κινηθούν περισσότεροι άνθρωποι προς την Ευρώπη, υπάρχουν στενές επαφές με την Ιταλία για ένα κλείσιμο του «περάσματος του Μπρένερ» στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, και όπως τονίζει στις δηλώσεις του, «η Αυστρία είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορα εντός ολίγων ωρών».


Το Μπρένερ είναι ο συνοριακός σταθμός με την Ιταλία, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνότερα από τους πρόσφυγες, καθώς, έχοντας ως προορισμό τους τη Γερμανία ή τις σκανδιναβικές χώρες, για τους περισσότερους από αυτούς η Αυστρία είναι μόνο χώρα διέλευσης τους.

Το κλείσιμο της «Διαδρομής των Βαλκανίων» είχε αποφασιστεί πέρυσι τον Φεβρουάριο σε Διάσκεψη στην Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση την Ελλάδα. Τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία λίγο αργότερα είχε αποχωρήσει από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σήμερα εξελέγη κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας - η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό στην ιστορία του κρατιδίου - είχε διαδεχθεί στις 10 Απριλίου 2016 ως νέος Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Αναγνωριζόμενος ως «υπέρμαχος των κλειστών συνόρων», ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επικρίνεται μαζί και με την προκάτοχό του στο υπουργείο για τη «σκληροπυρηνική» στάση του στο προσφυγικό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Διεθνή / Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της σε οργανισμούς του ΟΗΕ όπως ITU και WHO, προσλαμβάνει προσωπικό, δημιουργεί συμμαχίες και χρηματοδοτεί, με στόχο την προώθηση της ατζέντας της στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων UN80
LIFO NEWSROOM
Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Διεθνή / Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Η αμερικανική startup Marathon Fusion, που χρησιμοποιεί πυρηνική σύντηξη, προτείνει μέσω «πυρηνικής μετατροπής» να παράγει χρυσό από υδράργυρο – με στόχο κέρδη αξίας όσο και η παραγόμενη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Η επικοινωνία με τη νομική ομάδα της Μάξγουελ έγινε κατόπιν εντολής της υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι, με σκοπό να εξεταστεί εάν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές
LIFO NEWSROOM
Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Διεθνή / Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Οι χώροι όπου εκτυλισσόταν η εκμετάλλευση παρουσιάζονταν ως νόμιμα ινστιτούτα μασάζ, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν ως παράνομοι οίκοι ανοχή
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Μέσω εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του Μολδαβού ολιγάρχη επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις και τις νομικές υποθέσεις διεθνώς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Εικονικά τσιγάρα, πραγματικοί κίνδυνοι: Πώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει τους νέους μέσα στο metaverse

Διεθνή / Εικονικά τσιγάρα, πραγματικοί κίνδυνοι: Πώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει τους νέους μέσα στο metaverse

Από εικονικά πάρτι γεμάτα καπνό μέχρι NFTs και χορηγίες σε online παιχνίδια, οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα κενά ρύθμισης στον ψηφιακό κόσμο για να προσεγγίσουν εφήβους και παιδιά – κι οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για μια νέα, αόρατη κρίση δημόσιας υγείας.
LIFO NEWSROOM
Μπαράκ Ομπάμα: Τα αγόρια χρειάζονται γκέι άνδρες ως μέντορες στη ζωή τους

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Τα αγόρια χρειάζονται γκέι άνδρες ως μέντορες στη ζωή τους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ φίλων και μεντόρων στη ζωή ενός παιδιού βοηθά στο να αισθάνονται αποδοχή τα παιδιά που ενδέχεται να εξερευνήσουν τη δική τους ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικότητα
LIFO NEWSROOM