«Όχι» Γιούνκερ στην Αυστρία για εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

«Όχι» Γιούνκερ στην Αυστρία για εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων Facebook Twitter
Aris Oikonomou/SOOC
0

Αρνητική απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλει, την περασμένη εβδομάδα με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, για εξαίρεση της χώρας του από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, στέλνει σήμερα στη Βιέννη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε επιστολή του προς τον αυστριακό καγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως η Αυστρία είναι νομικά υποχρεωμένη στην ανακατανομή προσφύγων και ο ίδιος αναμένει προσωπικά πως η χώρα θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της.

Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Με την επιστολή του την περασμένη εβδομάδα προς την Κομισιόν, ο αυστριακός καγκελάριος ζητούσε την κατανόηση της Επιτροπής στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για τη χώρα του έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Στη σημερινή απάντησή του, ο Γιούνκερ τονίζει ότι γνωρίζει πως «η Αυστρία υπήρξε τα τελευταία χρόνια ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και υποστηρικτές για μία συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», ωστόσο, όπως σημειώνει, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά, έχει δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια ακτοφυλακή, τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, και ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο στην Αυστρία έχει μειωθεί.

Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση και χρειάζονται την ελάφρυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, στην απάντησή του προς τον καγκελάριο, τονίζει ότι «η ανακατανομή αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης και προς τούτο είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών».

Όπως προσθέτει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγος και δεν θα ήταν καλό σημάδι εάν δεν πετύχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 μία κατανομή των προσώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα».

Εξάλλου, και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε καλέσει, την περασμένη Πέμπτη, την Αυστρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Είναι μία ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη της Αυστρίας», τόνιζε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των προσφύγων μειώθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων, τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία λειτουργούν και τώρα έφθασε η στιγμή για όλες τις χώρες-μέλη να συμβάλουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

«Η Αυστρία ήταν από την αρχή ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής», υπενθύμισε ο κ. Αβραμόπουλος, τη στιγμή που η Βιέννη ζητούσε μία εκ νέου εξαίρεσή της από το πρόγραμμα με την επιστολή που είχε αποστείλει, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Για το θέμα αυτό είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες έντονη διαμάχη ανάμεσα στον προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπουργό Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ και τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Το παράδοξο είναι πως την εκ νέου εξαίρεση της Αυστρίας ζητούσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας και όχι ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού εκπροσωπούσε μέχρι τώρα τη "σκληρή" πολιτική στο προσφυγικό, που ακολουθεί πάγια το Λαϊκό Κόμμα του.

Στην επιχειρηματολογία του για νέα εξαίρεση της Αυστρίας, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τόνιζε πως σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η Αυστρία έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια από τις προσφυγικές ροές και αυτή η επιβάρυνση συνεχίζεται. Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα παρέπεμπε στην υποχρέωση της Βιέννης να εφαρμόσει το πρόγραμμα, έστω και αν ο ίδιος το θεωρεί "λάθος", και ανακοίνωνε μάλιστα την περασμένη Δευτέρα την έναρξη μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία, σε μία πρώτη φάση 50 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργού Άμυνας, στην οποία στηρίζονταν και η επιστολή του αυστριακού καγκελάριου προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505 ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός της είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016 , και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ΄ ό,τι η Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM