Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί Facebook Twitter
0

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το δείπνο του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών, τα Ηνωμένα 'Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει. Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. 'Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. 'Αϊντα, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ - ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο - η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Η  συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο 'Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντα στον χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, παρακάθισαν μόνο οι δύο ηγέτες και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM