ΗΠΑ: Ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA στο WikiLeaks

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA στο WikiLeaks Facebook Twitter
1

Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA, έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής ότι η CIA συνεργάζεται με το FBI σε μια κοινή επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Την Τρίτη, ο οργανισμός WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA, τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, τόσο η CIA και το FBI, όσο και ο Λευκός Οίκος, έχουν αρνηθεί να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν.


Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των WikiLeaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό και τις επιχειρήσεις, αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους μας με εργαλεία και πληροφορίες που σκοπό έχουν να μας βλάψουν».


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα κατέληξαν στην κατοχή των WikiLeaks. Επιπλέον, από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να καθοριστεί εάν η παραβίαση στα συστήματα της CIA ήταν δουλειά εκ των έσω της υπηρεσίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.


Η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν τα έγγραφα - τα οποία αφορούν στην τριετία 2013-2016 - είναι αυθεντικά.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM