Πολωνία: Εισαγγελική έρευνα για θεατρικό έργο που δείχνει τον πάπα Ιωάννη Παύλο σε ερωτικές περιπτύξεις

Πολωνία: Εισαγγελική έρευνα για θεατρικό έργο που δείχνει τον πάπα Ιωάννη Παύλο σε ερωτικές περιπτύξεις Facebook Twitter
0

Οι εισαγγελικές αρχές της Πολωνίας διενεργούν έρευνα για ένα θεατρικό έργο που χαρακτηρίζεται "βλάσφημο" από την Καθολική Εκκλησία και τους συντηρητικούς καθώς περιλαμβάνει μια ερωτική σκηνή με πρωταγωνιστή τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.


"Η έρευνα ξεκίνησε με βάση τα διαθέσιμα αποσπάσματα του θεάματος 'Ο αφορισμός' που παίζεται από το Σάββατο στο θέατρο Teatr Powszechny της Βαρσοβίας", ανέφερε ο παραγωγός Λούκας Λαπτσίνσκι.


Σε μια σκηνή του έργου παρουσιάζεται μια φιγούρα ντυμένη με τα άμφια του πάπα και με μια πινακίδα με την επιγραφή "υπερασπιστής των παιδεραστών". Μια ηθοποιός κάνει πεολειχία στον "πάπα" ο οποίος στη συνέχεια απαγχονίζεται.


Ο Κροάτης σκηνοθέτης Όλιβερ Φρίλιτς, που προκαλεί σκοπίμως με το έργο αυτό, βασίστηκε σε ένα κείμενο του Πολωνού συγγραφέα του 19ου αιώνα Στανισλάβ Βισπιάνσκι που ασχολείται με τη δύσκολη, περίπλοκη σχέση των Πολωνών με την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία. Ο Βισπιάνσκι γράφει για μια τραγωδία που σημειώθηκε σε ένα χωριουδάκι της Πολωνίας, όπου οι κάτοικοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία μιας γυναίκας, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για την ξηρασία που πλήττει την περιοχή, επειδή είχε ερωτικό δεσμό και απέκτησε δύο παιδιά με έναν ιερέα.


Η εισαγγελία διενεργεί ταυτόχρονα και μια δεύτερη έρευνα για "υποκίνηση στη διάπραξη εγκλήματος" σε βάρος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Προς το τέλος του έργου, μια ηθοποιός αναφέρεται στην πιθανότητα να γίνει έρανος μεταξύ των θεατών για να προσλάβουν έναν επαγγελματία δολοφόνο που θα αναλάμβανε να σκοτώσει τον Κατσίνσκι. Κατόπιν δηλώνει ότι ο σκηνοθέτης της έδωσε εντολή να κοπεί αυτή η σκηνή γιατί αναφέρεται σε ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση.


Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι πολλοί ιδιώτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.


Το θεατρικό έργο προκάλεσε την οργή της Εκκλησίας. Ο εκπρόσωπος της συνόδου των Επισκόπων της Πολωνίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "φέρει τα χαρακτηριστικά μιας βλασφημίας".


Το θέατρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το έργο παρουσιάζει "ποικίλες ιδεολογικές θέσεις και θα πρέπει να το αναλύσει κανείς σαν ενιαίο καλλιτεχνικό έργο και όχι σαν ένα σύνολο ξεχωριστών σκηνών που δεν σχετίζονται μεταξύ τους".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM