Η «Ζούγκλα» του Καλαί «ξαναζεί»: Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως ασυνόδευτα παιδιά, επέστρεψαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό

Η «Ζούγκλα» του Καλαί «ξαναζεί»: Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως ασυνόδευτα παιδιά, επέστρεψαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Περίπου 300 ως 400 μετανάστες, στην πλειονότητά τους ασυνόδευτα παιδιά, επέστρεψαν στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να φθάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Οι αρχές της Γαλλίας απομάκρυναν πάνω από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες –πολλοί εκ των οποίων έφυγαν για να σωθούν από τη φτώχεια και τις ένοπλες συρράξεις στις πατρίδες τους– από τον τεράστιο αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε γίνει γνωστός με την ονομασία «Ζούγκλα» τον Οκτώβριο. Τους μετέφεραν σε κέντρα υποδοχής σε άλλες περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων.


Μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική πάνε στο Καλαί εδώ και χρόνια, με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν τα στενά και να φθάσουν στη Βρετανία. Στην προσπάθειά τους να το καταφέρουν πηδούν πάνω σε φορτηγά και τρένα, ή προσπαθούν να περάσουν πεζή από την υπόγεια σήραγγα που συνδέει τη μια με την άλλη πλευρά. Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είναι μόνιμα ανεπτυγμένες στην περιοχή.


«Πιστεύουμε ότι ορισμένοι μετανάστες επιστρέφουν και ότι 300 ως 400 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Οι περισσότεροι είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικοι», σημείωσε η Λουσί Φαβρί, στέλεχος της οργάνωσης αρωγής Utopia 56, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβέστερη εκτίμηση για τον αριθμό τους διότι πολλοί κρύβονται από τις αστυνομικές περιπόλους ενώ άλλοι ήδη τα κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της Βρετανίας, προσέθεσε η ίδια.

Η Γιολέν Μπερνάρ, η οποία εργάζεται για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Salam, ανέφερε ως η ίδια και συνάδελφοί της μοιράζουν πάνω από εκατό γεύματα την ημέρα σε μετανάστες. «Δεν τους έχουμε μετρήσει όλους, αλλά βλέπουμε νέα πρόσωπα συνεχώς, άρα μιλάμε οπωσδήποτε για εκατοντάδες ανθρώπους και νομίζω ότι όλο και περισσότεροι βρίσκονται εδώ», συνέχισε η ίδια. «Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα αφότου διαλύθηκε η ζούγκλα. Είμαστε μόνοι εδώ», συμπλήρωσε η Μπερνάρ.

Οι αυτοδιοικητικές αρχές στο Καλαί αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αριθμούς, ενώ επισήμαναν ότι δεν θέλουν να σταλεί το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν ειδική μεταχείριση αν επιστρέψουν. Η κατάσταση «τώρα είναι φυσιολογική», δηλαδή «η νομιμότητα», σημείωσε η Γιολέν Μπερνάρ.


Πολλές οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα επέκριναν τις αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης όταν καταστράφηκε η «ζούγκλα» πέρυσι, ενώ υπήρξαν επίσης αντεγκλήσεις μεταξύ του Παρισιού και του Λονδίνου για την τύχη πολλών ανηλίκων που έχουν δεσμούς με πρόσωπα στη Βρετανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM