Γερμανία: Συνελήφθη Τυνήσιος, ύποπτος για την επίθεση σε μουσείο με 22 νεκρούς

Γερμανία: Συνελήφθη Τυνήσιος, ύποπτος για την επίθεση σε μουσείο με 22 νεκρούς Facebook Twitter
0

Ένας Τυνήσιος αιτών άσυλο, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση, καταζητούνταν και στην Τυνησία για τη φερόμενη ανάμειξή του στην επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.


Ο 36χρονος θεωρείται ύποπτος ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους από τον Αύγουστο 2015 και ότι είχε συγκροτήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα Φρανκφούρτης.


Ο άνδρας αυτός είχε ζήσει στη Γερμανία από το 2003 ως το 2013 και στη συνέχεια -τον Αύγουστο 2015- είχε επιστρέψει στη χώρα ως αιτών άσυλο, πέντε μήνες μετά την επίθεση των ενόπλων στο μουσείο από την οποία έχασαν τη ζωή τους 21 ξένοι τουρίστες.


Σύμφωνα με την γερμανική εισαγγελία, ο 36χρονος καταζητούνταν και ως ύποπτος για την επίθεση στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, στις αρχές Μαρτίου 2016.


Ο γενικός εισαγγελέας της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι ο Τυνήσιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με μια καταδικαστική απόφαση εις βάρος του το 2008 για πρόκληση σωματικής βλάβης και εκρατείτο περιμένοντας την έκδοσή του στην Τυνησία αλλά η έκδοσή του δεν είχε επιτευχθεί καθώς οι αρχές της Τυνησίας απέτυχαν να αποστείλουν να απαραίτητα έγγραφα.


Τον Νοέμβριο αφέθηκε ελεύθερος και βρισκόταν έκτοτε υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.


Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει την επανεκλογή της μέσα στη χρονιά, έχει δεχτεί έντονη κριτική για την πολιτική της "ανοιχτής πόρτας" με την οποία την τελευταία διετία έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.


Η σύλληψη του Τυνήσιου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης κατά την οποία περισσότεροι από 1.100 γερμανοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε 54 χώρους περιλαμβανομένων σπιτιών, επιχειρήσεων και τεμενών στη Φραγκφούρτη και σε άλλες πόλεις της Έσσης, του κρατιδίου αυτού της δυτικής Γερμανίας.


Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε τις εφόδους στην Φραγκφούρτη, το Όφενμπαχ, το Ντάρμσταντ, το Λίμπεργκ και το Βισμπάντεν καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με 16 υπόπτους ηλικίας από 16 ως 46, περιλαμβανομένου του συλληφθέντος.


Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπήρχε σαφής στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.


Ο Πέτερ Μπόιτ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος: "Δεν ήταν αποτροπή για επικείμενη επίθεση -μάλλον οι δυνάμεις ασφαλείας της Έσσης επενέβησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τους πολίτες από την απειλή να πάθουν κακό". Ο Μπόιτ πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις εφόδους κατάφεραν να "διαλύσουν ένα εκτενές σαλαφιστικό δίκτυο".

Ο σαλαφισμός είναι ένα υπερσυντηρητικό παρακλάδι του σουνιτικού ισλάμ.


Ο Μαξ Βάις, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας της Έσσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές πραγματοποιούσαν επί τέσσερις μήνες έρευνες πριν από τις σημερινές εφόδους με περίπου 150 αστυνομικούς να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση για την υπόθεση. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες γιατί οι έρευνες συνεχίζονται.

Χθες Τρίτη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο Βερολίνο, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και φέρεται ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM